Ads 468x60px

Pages

Csorgatott czukros tészta

2432.

HOZZÁVALÓK:
1/2 kg liszt,
12 dkg cukor,
1 pohár tej,
1 pohár bor,
15 tojásfehérje,
késhegynyi só.
1 l zsír,
vaníliáscukor,
gyümölcsíz.

ELKÉSZÍTÉS:
Egy tálba tegyünk, fél kiló finom lisztet és egy fertályfont (12 deka) czukorport. Ebbe a czukros lisztbe, lassanként kavarva üssünk bele egy pohár hideg tejet és egy pohár bort. Ha a lisztet jól elkevertük e folyadékokkal azután tegyünk a tésztába 15 tojás fehérét is. Ha kissé keményebb lenne a palacsinta tésztánál még egy kevés borral annyira fel kell hígítani, hogy olyan legyen, mint a sűrű palacsinta. Egy késhegynyi sót is kell e tésztába tenni. Ekkor egy liter zsírt bele kell tenni egy két literes lábasba, láng tűzre, ha a zsír nagyon forró lesz, a tésztát tölcsérbe kell önteni és azon keresztül eresszük a forró vízbe, de olyan formán, hogy a tölcsért körbe forgatva tartsuk a forró zsír felébe, arra nagyon ügyeljünk, nehogy egymáshoz, vagy egymásra ragadjon a zsírba eresztett tészta szalag. A zsírba kevés ideig kell sülni e tésztának, csak éppen, hogy sárga legyen és ne piros, mert akkor, ha már sárgul, villával ki kell szedni a zsírból és egy ujjnyi vékony tiszta fapálczára gyorsan reá kell göngyölni, mert csak addig hajlik a tészta míg forró.
Azután le kell húzni a fapálczával és vaníliás czukorporral behintve, kell asztalra tálalni. A tálba csinosan össze rakva igen jól néz ki. Lehet hozzá, valami-féle czukrász gyümölcsízet is feladni.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése