2431.
HOZZÁVALÓK:
1 l tejfel,
liszt,
1 kávéskanál só,
gyümölcsíz,
zsír.
ELKÉSZÍTÉS:
Egy liter tejfellel egy tálban
annyi lisztet gyúrjunk össze, mintha kemény rétestésztát akarnánk készíteni.
Egy kávéskanál són kívül semmi egyéb anyagot nem kell e tésztába tenni. A
tésztát vegyük ki a tálból és helyezzük el meglisztezett deszkán. A deszkán
hagyjuk betakarva fél óráig, de ha esetleg gyorsan van szükség a tésztára,
akkor azonnal is kilehet nyújtani. Nyújtsuk ki (nyújtófával) késfoknyi
vastagra. A kerek tészta-levél szélére, két-két ujjnyi távolságra, rakjunk kis
csomócska bármiféle gyümölcsízt (lekvárt), hajtsuk fel a tésztát két ujjnyi
szélesen a gyümölcs csomócskákra; ekkor derelye metszővel vágjuk ki kockákba úgy,
hogy minden egyes kockának éppen a közepére essék a lekvár csomócska. Miután az
egész tésztát a most leírt módon fölapróztuk, tegyünk egy lapos vas edénybe egy
fakanálnyi zsírt, mikor a zsír forró lesz, tegyünk bele annyi tésztát, a mennyi
a lábasban egymás mellett elfér és gyors láng-tűzön szép pirosra egymásután
süssük ki. Ha csak lehet, azonnal tálaljuk fel, mert minél frissebb, annál jobb
s ha sokáig áll, összeesik, pedig akkor nem szép és nem is jó. De gyors kezelés
mellett a legjobb tészták egyike.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése