Ads 468x60px

Pages

Boros kelt rétes

2564.
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
50 dkg finomliszt,
2 dkg friss élesztő,
1 evőkanál cukor,
5 dl tej,
10 + 5 dkg vaj vagy margarin,
5 tojássárgája,
csipetnyi só,
a töltelékhez:
6 evőkanál zsemlemorzsa,
5 dkg vaj,
10 dkg mazsola,
6 dl édes bor,
10-15 dkg cukor (ízlés szerint),
2 dl nagyon sűrű tejföl,
2 egész tojás,
1 mokkáskanál reszelt citromhéj,
1 mokkáskanál őrölt fahéj,
4 szem összetört szegfűszeg,
csipetnyi só.

ELKÉSZÍTÉS:
Keverjünk habosra 10 dkg vajat a tojások sárgájával, majd keverjük tovább a szétmorzsolt élesztővel, a cukorral és csipetnyi sóval. Kelesztés nélkül dolgozzuk össze a liszttel és a tejjel. A tésztát tegyük lisztezett tálba. A tetejét is lisztezzük be, majd tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen kelesszük a duplájára. Közben a töltelékhez a zsemlemorzsát vajon pirítsuk meg, majd a még tűzforró morzsára öntsük rá a bort, és a megtisztított mazsolát is keverjük bele. 10 percig hagyjuk ázni, ezután a fűszerekkel és a cukorral keverjük össze alaposan. Adjuk hozzá a tejfölt és a felvert tojásokat. A megkelt tésztát lisztezett deszkán olyan vékonyra nyújtsuk, amennyire csak lehetséges, majd a megolvasztott maradék vajjal az egész felületét kenjük be. Várunk néhány percig, ezt követően kenjük rá a boros-tojásos tölteléket, és göngyöljük össze. A hosszú rétes-rudat "U" alakúra formázva rakjuk egy nagy tepsibe, és 1 órán keresztül hagyjuk kelni. Ezután előmelegített, forró sütőben, közepes lángon süssük szép pirosra. Csak akkor szeleteljük fel, mikor már egészen kihűlt.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése