Ads 468x60px

Pages

Csanaki boros galuska

953.
HOZZÁVALÓK:
1,2 kg túró,
15 dkg liszt,
10 dkg búzadara,
3 dkg só,
8 tojás,
11 dkg vaj,
30 dkg cukor,
3 dkg vaníliáscukor,
5 dl tejföl,
citromhéj,
a borhabhoz:
6 dl fehérbor,
20 dkg cukor,
citromhéj,
1 dkg fahéj,
6 tojás,
4 dkg liszt.

ELKÉSZÍTÉS:
Törjük át szitán a túrót, egy gyúródeszkán szitáljuk hozzá a lisztet, és keverjük el a búzadarával, kevés sóval, 3 tojással, és 5 dkg vajjal. Gyúrjuk össze alaposan, majd szaggassunk galuskákat forrásban lévő vízbe, és főzzük ki. Ha a próbaképpen kivett galuska szétfő, akkor lisztet, ha viszont túl kemény, akkor tejfölt gyúrunk a masszába. Szűrjük le a kifőzött tésztát, öblítsük és csurgassuk le. Közben 5 tojássárgáját 6 dkg olvasztott vajjal, a cukorral, és a vaníliáscukorral jól kikeverünk. Adjuk hozzá a tejfölt, reszeljünk bele kevés citromhéjat, és végül adjuk hozzá lazán belekeverve a kemény habbá felvert tojásfehérjéket. Ebbe a masszába keverjük bele a közben kihűlt galuskát. Kivajazott tepsiben, közepesen meleg sütőben süssük. A következők szerint készült borhabot adunk mellé.
A borhab elkészítéséhez tegyük fel főni a fehérbort 10 dkg cukorral, kevés citromhéjjal, és a fahéjjal. Közben keverjük ki a tojássárgákat a maradék cukorral, majd kevés lisztet keverjünk simára benne. A tojások fehérjéből pedig verjünk habot. Miután a bor felforrt, vékony sugárban, habverővel történő folyamatos kevergetés mellett öntsük a tojássárgájához. Habverővel történő további gyors keverés mellett, zárt lángon forrpontig hevítjük anélkül, hogy felforrna, mert a tojás összefut benne. Vegyük le a tűzről, és ismét vékony sugárban, állandó kevergetés mellett a tojáshabhoz öntjük.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése