Ads 468x60px

Pages

Túróropogós

960.
HOZZÁVALÓK:
2 dkg élesztő,
2 dl tej,
1 dkg cukor,
50 dkg liszt,
5 dl tejföl,
1,2 kg túró,
25 dkg porcukor,
15 dkg mazsola,
citromhéj,
5 tojás,
40 dkg zsemlemorzsa,
40 dkg zsír,
5 dkg vaníliáscukor,
a borhabhoz:
3 dl fehérbor,
10 dkg cukor,
citromhéj,
1/2 dkg fahéj,
3 tojás,
2 dkg liszt.

ELKÉSZÍTÉS:
Kelesszük meg az élesztőt kevés tejjel és cukorral. Közben keverjük ki a lisztet a tejföllel egészen simára, és ha kissé csomós, akkor szűrjük át. Törjük át a túrót egy szitán, adjuk hozzá a 40 dkg liszttel elkevert tejfölt, a megkelesztett élesztőt, a porcukrot, és a mazsolát, végül reszeljünk hozzá citromhéjat. Dolgozzuk össze alaposan, hagyjuk 15 percig langyos helyen kelni, majd formázzunk belőle kb. 8 cm hosszú és 3 cm vastag henger alakú kroketteket, és rövid ideig ismét hagyjuk pihenni. Ezután hempergessük lisztbe, felvert tojásba, majd morzsába, és forró zsírban süssük ki. Ha szép pirosra sült csepegtessük le a zsírt, hintsük meg vaníliáscukorral, és az alábbiak szerint elkészített borhabbal tálaljuk úgy, hogy utóbbit külön csészében adjuk mellé.
A borhabhoz a fehérbort tegyük fel főni 5 dkg cukorral, kevés citromhéjjal, és a fahéjjal. Közben a tojássárgákat keverjük ki a maradék cukorral, majd keverjük benne simára a lisztet. A tojásfehérjékből verjünk habot. Ha a bor felforrt, vékony sugárban, habverővel történő állandó kevergetés mellett öntsük hozzá a tojássárgákhoz. Ezután habverővel történő további gyors keverés mellett, zárt lángon forrásig hevítjük anélkül azonban, hogy felforrna, mert a tojások összefutnak benne. Vegyük le a tűzről, és ismét vékony sugárban, állandó kevergetés közben öntsük a tojáshabhoz. A megadott mennyiség 1 adag borhabhoz elegendő, a fenti tésztához 10 adag elkészítése ajánlott.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése