Ads 468x60px

Pages

Szegedi házikenyér sütése

954.
HOZZÁVALÓK:
2 marék komló,
12 kg liszt,
kevés élesztő,
2 marék só.

ELKÉSZÍTÉS:
Legrendesebb a kenyérsütés, ha kora reggel történik. Készítése a következő. Ha két kenyeret akarunk sütni, előbb két marék komlót kell megáztatnunk egy liter langyos vízben; ez már előtte való este történik, s a beáztatott komlót letakarva félretesszük. Ekkor vegyünk elő egy sütőteknőt, melyet tisztára ki kell törülgetni. Szitáljunk bele két kenyérhez körülbelül 12 kilogramm kenyérlisztet. A teknőt egy széklábra kell állítani a konyhában a tűzhely közelében; lehet azonkívül a teknő alá és fölé párnákat rakni, hogy a lisztet, illetőleg a kenyértésztát melegen tartsa. Este kilenc óra tájban csinálj kezeddel a lisztben egy gödröt, öntsd bele az áztatott komló levét; lehet egy kis élesztőt is hozzákeverni. Készítsd el egy e célra tartott falapátkával a kovászt. Takard le, hogy lassan keljen. Reggel 4 órakor már hozzá kell fogni a dagasztáshoz; keverj ekkor még bele vizet, két marék sót és addig dagasztjuk, míg egészen sima és hólyagos lesz. Ekkor be kell takarni s ezalatt a kemencét kellőleg befűteni. A fűtést úgy kell intézni, hogy mire a tészta megkelt, a kemence is meleg legyen. Egy félórával előbb a tésztát ketté kell vágni, gömbölyűre gyúrni és szakajtókosárba tenni, melybe előbb tiszta szakajtókendőt terítettél. Hagyd néhány percig kelni, aztán fordítsd sütőlapátra s told a kemencébe. Hagyd másfél, sőt ha nagy a kenyér 2 óráig sülni, s ha kiveszed, mosd meg a felső héját, hogy piros és fényes legyen.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése