Ads 468x60px

Pages

Balaton szelet

1532.
HOZZÁVALÓK:
1 tojás,
20 dkg cukor,
5 dkg margarin,
2 evőkanál tej,
45 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
a krémhez:
2 dl tej,
1 evőkanál gríz,
15 dkg vaj,
2 evőkanál kakaó,
20 dkg porcukor,
ízlés szerint választott lekvár.

ELKÉSZÍTÉS:
Dolgozzuk össze a tojást a cukorral, a margarinnal és a tejjel, majd keverjük hozzá a dkg lisztet, és a sütőport. Az így elkészült tésztából készítsünk négy egyforma cipót, nyújtsuk ki kb. 2 mm vastag lappá, s egy zsírozott lisztezett tepsiben süssük ki a lapokat egyenként. A krém elkészítéséhez főzzük meg a tejben az evőkanálnyi grízt, majd keverjük bele a vajat és a kakaót. Kell még némi savanykás lekvár (a legjobb a piros ribizli). Összeállítás: Az elkészült és kihűlt lapokból egyet megkenünk a krémmel, rárakjuk a következő lapot, azt megkenjük lekvárral, újabb lap, krém, még egy lap, s annak a tetejét szórjuk meg porcukorral. Ezt az egészet pihentetni kell egy napig, amíg a tésztája megpuhul. Egy 33 cm széles és kb. 45-50 cm-es tepsiben (kb. 1 cm magas a széle, ennek a hátlapján sül a tészta) a fenti adag másfélszeresét kell elkészíteni.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése