1535.
HOZZÁVALÓK:
1 kg birsalma,
25 dkg édes Hóvirág kétszersült,
20 dkg kristálycukor,
3 egész tojás,
3 dkg vaj,
3 szem összetört szegfűszeg,
1 mokkáskanál reszelt citromhéj,
csipetnyi só,
kevés liszt,
fahéjas porcukor a tetejére.
ELKÉSZÍTÉS:
A birsalmát megtisztítom,
kicsumázom, és gerezdekre vágom. Annyi tiszta, hideg vízzel teszem fel főni,
amennyi szűken ellepi. A cukrot is hozzátéve, a forrástól számított 5 percig
főzöm, majd leszűröm a gyümölcsöt és hagyom hűlni. Mély tűzálló tálat
kivajazok, kevés liszttel meghintem, és a tál aljára rakok egy réteg száraz
kétszersültet. Ezt meglocsolom kevés birsalma főzőlével. Míg a birsalma fő, az
egészben hagyott tojásokat habosra keverem a cukorral és a fűszereket is hozzáadom.
Ezzel az öntettel meglocsolom a nedves kétszersültet, ezután birsalma
gerezdeket rakok rá. A következő réteg újból száraz kétszersült lesz, amit
ugyancsak meglocsolok kevés birsalmalével és a tojásos öntettel. A rétegezést
addig folytatom, míg csak tart a hozzávalókból. Előmelegített, forró sütőbe
beleállítok egy vízzel telt tepsit, ebbe rakom bele a masszával teli tálat, és
addig gőzölöm, amíg a beleszúrt hurkapálca már nem ragad. Azonnal meleg tálra
borítom és porcukorral meghintve tálalom.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése