Ads 468x60px

Pages

Fehér mandulatorta

2309.
Rákóczi János receptje szerint

HOZZÁVALÓK:
6 tojás,
12 dkg porcukor,
8 dkg fehér darált mandula,
5 dkg grízes liszt,
vanília,
citromhéj,
4 dkg vaj,
a krémhez:
20 dkg cukor,
1 tojássárgája,
20 dkg vaj,
10 dkg fehér mandula,
vanília,
barackíz,
fehér fondán.

ELKÉSZÍTÉS:
A tojássárgájákat 6 dkg cukorral, vaníliával, citromhéjjal ízesítve habosra keverjük, hozzákeverjük könnyedén a tojásfehérjéből 6 dkg cukorral felvert habot, a liszttel összekevert mandulával együtt, végül az olvasztott vajat. Tortaformába öntjük, és középmeleg sütőben megsütjük.
20 dkg cukrot kevés vízzel sűrű sziruppá (fondán) főzünk. Egy tojássárgáját tálban elkeverünk, ráöntjük a sűrű szirupot, majd 20 dkg vajat hozzátéve habosra keverjük, és hidegre tesszük. Újból lekeverjük, hozzáteszünk 10 dkg lehéjazott, fehér darált mandulát és vaníliával ízesítjük.
A kihűlt tortát három részre vágjuk, megtöltjük a mandulás krémmel, és hidegre tesszük. Ha kifagyott, tetejét barackízzel vékonyan bekenjük fehér fondánnal bevonjuk, és lehéjazott, kevés cukorral pirított mandulákkal díszítjük.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése