Ads 468x60px

Pages

Gombás bejgli

2470.

HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
25 dkg liszt,
2 dkg friss élesztő,
1 dl tej,
8 dkg vaj,
7 dkg zsír,
1 mokkáskanál só,
a töltelékhez:
30 dkg gomba,
5 dkg vaj,
5 dkg liszt,
1 csapott mokkáskanál törött bors,
1 dl tej,
1/2 dl tejföl,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 tojássárgája,
1 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál olaj,
1 kis fej vöröshagyma,
ízlés szerint só és törött fekete bors.

ELKÉSZÍTÉS:
Langyosítsuk meg a tejet, keverjük bele a szétmorzsolt élesztőt, és meleg helyen futtassuk fel. Közben a vajat, a zsírt és a lisztet morzsoljuk össze, adjuk hozzá a megkelt élesztőt, valamint a sót, és gyúrjuk sima tésztává. Formáljunk belőle 2 cipót, és lisztezett deszkán tiszta ruhával letakarva, kelesszük duplájára. A töltelékhez felforrósított olajon fonnyasszuk sárgára a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, adjuk hozzá a megmosott és felszeletelt gombát. Sózzuk meg, hintsük meg törött borssal, és keverjük bele a nagyon finomra vágott petrezselyem zöldet. Fedő alatt, saját levében pároljuk puhára, majd zsírjára süssük. A töltelékbe kerülő vajat egy másik serpenyőben melegítsük meg, szórjuk meg a liszttel, és pirítsuk habzásig. Öntsük fel a tejjel, és simára keverve főzzük sűrűre. Keverjük bele a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, a párolt gombát, és kevés tejföllel lazítva hűtsük ki. Ezután adjuk hozzá a tojássárgát is. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki nagyon vékonyra, kenjük meg a gombás töltelék felével, és szorosan csavarjuk fel. Két végét nyomkodjuk be, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle, és a tetejét kevés tejjel kenjük meg. Tegyük sütőlemezre. A másik tésztacipót ugyanígy töltsük meg. Előmelegített, forró sütőben, közepes lángon mindkét bejglit süssük meg. Csak hidegen vágjuk fel.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése