2370.
Kun Ákos receptkönyvéből
HOZZÁVALÓK:
4 dl tejföl,
1/2 mokkáskanál só,
5 dkg kukoricadara.
ELKÉSZÍTÉS:
Erdély jellegzetes csemegéje a
bálmos, amelyhez régen bivalytejről leszedett tejfölt használtak, de magas
zsírtartalmú házitejfölből készítve is igen finom. 4 dl tejfölt keverjünk
simára, adjunk hozzá fél mokkáskanál sót, és melegítsük fel. Ezután szórjunk
bele 5 dkg kukoricadarát, és takaréklángon, fedő alatt gyakran megkeverve főzzük
kb. 15 percig, amíg a dara megpuhul. Végül vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni,
majd egy nagyobb fakanállal addig verjük, amíg a vaj kicsapódik belőle.
Lényegesen könnyebbé válik ez a művelet, ha a köpülést habverő pálcával
ellátott mixerrel végezzük. A főzővajszerű masszává vert bálmosból megvizezett
kiskanállal szaggassunk apró galuskákat, és hidegen tálaljuk. Különféle
zöldségsalátákat, vagy párolt zöldséget fogyasszunk hozzá. Hűtőszekrényben
tároljuk.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése