2513.
HOZZÁVALÓK:
6 tojás,
4 dl tej,
1,5 dl porcukor,
2-3 evőkanál méz,
1/4 teáskanál só,
4 dl tejszín,
1 evőkanál vanília.
ELKÉSZÍTÉS:
Egy közepes fémtálban verjük
egybe a tojásokat, a tejet, a cukrot, a mézet és a sót. Lassú tűzön, állandó
kevergetés mellett addig főzzük, míg a keverék elég meleg és sűrű lesz ahhoz,
hogy a felszínéhez érintett hideg fémkanál hátlapján vékony réteget képezzen,
vagyis 70 fokra melegítsük fel. Ezután hirtelen hűtsük le úgy, hogy a fémtálat
jégbe vagy hideg vízbe állítjuk, miközben a keveréket folyamatosan tovább
kevergetjük még legalább 4-5 percig. Fedjük le és hűtsük tovább (ne fagyasszuk)
a hűtőben, legalább egy óra hosszat. Ezután keverjük a lehűlt sodóhoz a
tejszínt és a vaníliát. Ezt a keveréket töltsük aztán a fagylaltgép
előfagyasztott edényébe, és a fagylaltgépet addig működtessük a használati
utasítás szerint, míg az egészből kellően kemény fagylalt nem lesz. Ezt tároljuk
a mélyhűtőben a fogyasztásig. Fagylaltgép hiányában állítsuk hat rész darált
jég és egy rész só keverékébe a fémedényben levő fagylaltkeveréket, és kézzel
keverjük addig, míg meg nem szilárdul. Ezután tartsuk jég közé állítva hűtve a
fogyasztásig.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése