2579.
Benke Laci bácsi receptje
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
25 dkg liszt,
8 dkg dió,
15 dkg margarin,
8 dkg porcukor,
1 csomag vaníliáscukor,
1 tojás,
csipetnyi só,
őrölt fahéj,
a töltelékhez:
3,5 dl tej,
3 tojás,
6 dkg keményítő,
10 dkg cukor,
3 dkg margarin,
25 dkg túró,
25 dkg cseresznye,
5 dkg dió,
őrölt fahéj,
vaníliáscukor,
10 dkg barackdzsem,
2 dkg cukor.
ELKÉSZÍTÉS:
Diós linzertésztát kell
készíteni. A margarint a liszttel, gyors, laza mozdulatokkal elmorzsoljuk.
Ezután a már morzsalékos lisztet porcukorral, darált dióval, csipet sóval,
vaníliás cukorral, őrölt fahéjjal összekeverjük. Közepébe fészket készítünk,
majd felütött tojással egynemű tésztát gyúrunk. Hűtőben félórát pihentetjük. A
tésztát gyengén lisztezett nyújtódeszkán 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk. Ezután a
nyújtófára felsodorjuk, és egy tortaformára hajtva kibéleljük az edényt.
Egyenletesen elterítjük a túrókrémet, majd rászórjuk a kimagozott cseresznyét,
és a durvára vágott diót. 180 fokos sütőben szép aranysárgára sütjük. Hagyjuk
pihenni, majd barack fénnyel fényezzük, azaz a cukrot barackdzsemmel felfőzzük,
és ecset segítségével felkenjük. Ugye milyen egyszerű? Túrókrém A felvert
tojást tejjel, cukorral, étkezési keményítővel simára keverjük, majd vízgőz
felett tejbegríz sűrűségűre felfőzzük. Vajat csipetünk a tetejére, hogy ne
bőrösödjön be. Míg hűl, áttörjük a túrót, és a hideg krémbe keverjük. Kitűnő
zamatú krém lesz a cseresznyés tortához.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése