Ads 468x60px

Pages

Rácsos almás lepény

2580.
Benke Laci bácsi receptje

HOZZÁVALÓK:
50 dkg liszt,
30 dkg margarin,
15 dkg porcukor,
2 tojás,
1/2 dl tejföl,
csipetnyi só,
reszelt citromhéj,
vaníliáscukor,
a töltelékhez:
50 dkg borízű alma,
5 dkg mazsola,
10 dkg dió,
10 dkg cukor,
piskótamorzsa vagy zsemlemorzsa,
őrölt fahéj.




ELKÉSZÍTÉS:
A lisztet a margarinnal morzsalékossá alakítjuk, majd a porcukorral összekeverjük. Csipet só, vaníliás cukor, reszelt citromhéj. Az így előkészített nyersanyagok köretébe fészket formázunk, tejfölt egy tojássárgáját, teszünk, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Hűtőszekrényben letakarva vagy folpackba csomagolva pihentetjük. Közben a bor ízű almát meghámozzuk, negyedeljük, és vékony szeletekre felvágjuk. A mazsolát beáztatjuk, és a diót durvára felaprítjuk. Ugye kedves hölgyem, uram, most meglepődött miért nem reszeltük le az almát? Mert akkor sok levet enged, vékonyabb lesz a töltelék, és nem lesz olyan szaftos! Nos a linzer tészta felét 6-8 mm vastagságú téglalapra kinyújtjuk, sütőlapra tesszük, és villával megszurkáljuk. 180-200 fokos sütőben félig megsütjük. Dióval megszórjuk és kevés zsemlemorzsával majd a fahéjas kristálycukorral, mazsolával összekevert almatölteléket egyenletesen elterítjük a tésztán. A linzertészta másik felét szintén téglalapformára kinyújtjuk, és 1 cm széles csíkokat vágunk. Ezekkel a csíkocskákkal szépen berácsozzuk a lepényt. Felvert tojással lekenjük, és durva dióval megszórjuk. Sütőben szép pirosra sütjük. Ha Önök csak sima lepényt óhajtanak készíteni, akkor a kinyújtott tésztalappal lefedik az almatölteléket, picit rányújtanak, tojással lekenik, villával megmintázzák és megszurkálják a tetejét. Így sütik készre, szép pirosra. Ha már kihűlt a tészta, tetszés szerint szeletelhetik.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése