2580.
Benke Laci bácsi receptje
HOZZÁVALÓK:
50 dkg liszt,
30 dkg margarin,
15 dkg porcukor,
2 tojás,
1/2 dl tejföl,
csipetnyi só,
reszelt citromhéj,
vaníliáscukor,
a töltelékhez:
50 dkg borízű alma,
5 dkg mazsola,
10 dkg dió,
10 dkg cukor,
piskótamorzsa vagy zsemlemorzsa,
őrölt fahéj.
ELKÉSZÍTÉS:
A lisztet a margarinnal
morzsalékossá alakítjuk, majd a porcukorral összekeverjük. Csipet só, vaníliás
cukor, reszelt citromhéj. Az így előkészített nyersanyagok köretébe fészket
formázunk, tejfölt egy tojássárgáját, teszünk, és gyors mozdulatokkal
összegyúrjuk. Hűtőszekrényben letakarva vagy folpackba csomagolva pihentetjük.
Közben a bor ízű almát meghámozzuk, negyedeljük, és vékony szeletekre
felvágjuk. A mazsolát beáztatjuk, és a diót durvára felaprítjuk. Ugye kedves
hölgyem, uram, most meglepődött miért nem reszeltük le az almát? Mert akkor sok
levet enged, vékonyabb lesz a töltelék, és nem lesz olyan szaftos! Nos a linzer
tészta felét 6-8 mm vastagságú téglalapra kinyújtjuk, sütőlapra tesszük, és
villával megszurkáljuk. 180-200 fokos sütőben félig megsütjük. Dióval
megszórjuk és kevés zsemlemorzsával majd a fahéjas kristálycukorral, mazsolával
összekevert almatölteléket egyenletesen elterítjük a tésztán. A linzertészta
másik felét szintén téglalapformára kinyújtjuk, és 1 cm széles csíkokat vágunk.
Ezekkel a csíkocskákkal szépen berácsozzuk a lepényt. Felvert tojással
lekenjük, és durva dióval megszórjuk. Sütőben szép pirosra sütjük. Ha Önök csak
sima lepényt óhajtanak készíteni, akkor a kinyújtott tésztalappal lefedik az
almatölteléket, picit rányújtanak, tojással lekenik, villával megmintázzák és
megszurkálják a tetejét. Így sütik készre, szép pirosra. Ha már kihűlt a
tészta, tetszés szerint szeletelhetik.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése