Ads 468x60px

Pages

Mákos-citromos torta

808.
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
17,5 dkg vaj vagy margarin,
10 dkg porcukor,
1 csomag vaníliáscukor,
15 dkg darált mák,
3 tojás,
22,5 dkg liszt,
2 teáskanál sütőpor,
2,5 dkg étkezési keményítő,
1,5 dl tej,
a krémhez:
8 lapzselatin,
2,5 dl joghurt,
1 csomag vaníliáscukor,
1,5 dl citromlé,
1 citrom lereszelt héja,
10 dkg porcukor,
5 dl hideg habtejszín,
a tetejére:
1 csomag tortazselé,
1 dl citromlé,
sárga ételszínezék.

ELKÉSZÍTÉS:
Keverjük sima, habos masszává a vajat a porcukorral, a vaníliáscukorral, majd keverjük bele a mákot is. A tojásokat egyenként, 1/2 percnyi intenzívebb keverés mellett adjuk a masszához. Keverjük el a lisztet a sütőporral és a keményítővel, és a tejjel váltakozva a masszához szitáljuk, majd az egészet sima tésztává keverjük. Töltsük kivajazott, sütőpapírral bélelt sütőformába, és a tetejét simítsuk el egyenletesen. Előmelegített sütőben, 180 fokon 25 percig süssük. A kisült süteményt a sütőformában hagyjuk kihűlni, majd a tortát vízszintesen vágjuk ketté. Az alsó lapot tegyük egy tortatálra, és fogjuk körbe újból a sütőkerettel.
Oldjuk fel a zselatint a citromlében. Keverjük hozzá a joghurthoz a porcukrot, a vaníliáscukrot, és a citrom lereszelt héját. A feloldott zselatint először kevés joghurttal keverjük el, majd adjuk hozzá a többi részét is. A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd amikor a krém zselésedni kezd, akkor adjuk hozzá a tejszínhabot.
A krém felét simítsuk el az alsó tortalapon, helyezzük rá a felső tortalapot, és borítsuk be a maradék krémmel. Tegyük a tortát hűtőszekrénybe addig, míg a tetején a krém megszilárdul.
A tortazselét 1,5 dl víz, a citromlé és néhány csepp ételszínezék hozzáadásával készítsük el. A torta közepéről indulva kenjük rá a krém tetejére, és tegyük 3 órára hűtőszekrénybe.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése