2234.
HOZZÁVALÓK:
1 l liszt,
2 dkg élesztő,
2 dl + egy kevés tej,
10 dkg vaj,
8 dkg zsír,
4 tojás,
kevés só,
1 nagy kanál porcukor,
mandula, cukor, mazsola.
ELKÉSZÍTÉS:
Egy liter lisztet tálba teszünk,
oldalt kis mélyedést csinálva belőle, 2 deka langyos tejbe feloldott élesztőből
kis sukkorral kovászt csinálunk, s meleg helyen kelni hagyjuk. Ez alatt
elkeverünk 10 deka vajat és 8 deka zsírt habosra, egyenként 4 egész tojást, kis
sót s egy nagy kanál porcukrot s 2 deci langyos tejet keverve hozzá. Azután
hozzátesszük a megkelt kovászt s a lisztet, jól elkavarjuk s megdolgozzuk. Ha
kemény még egy kis tejet keverünk hozzá, ha lágy lenne, egy kis lisztet teszünk
még bele. Behintjük a deszkát liszttel, s a tésztát rátéve kinyújtjuk,
olvasztott vajjal bekenjük, mandula, cukor és mazsolával behintve,
összegöngyöljük, kikent kuglófformába fektetjük, jól meghagyjuk kelni s jó
tűznél, de nem hirtelen megsütjük.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése