Ads 468x60px

Pages

Egyszerű élesztős kuglóf 1914-ből

2234.

HOZZÁVALÓK:
1 l liszt,
2 dkg élesztő,
2 dl + egy kevés tej,
10 dkg vaj,
8 dkg zsír,
4 tojás,
kevés só,
1 nagy kanál porcukor,
mandula, cukor, mazsola.

ELKÉSZÍTÉS:
Egy liter lisztet tálba teszünk, oldalt kis mélyedést csinálva belőle, 2 deka langyos tejbe feloldott élesztőből kis sukkorral kovászt csinálunk, s meleg helyen kelni hagyjuk. Ez alatt elkeverünk 10 deka vajat és 8 deka zsírt habosra, egyenként 4 egész tojást, kis sót s egy nagy kanál porcukrot s 2 deci langyos tejet keverve hozzá. Azután hozzátesszük a megkelt kovászt s a lisztet, jól elkavarjuk s megdolgozzuk. Ha kemény még egy kis tejet keverünk hozzá, ha lágy lenne, egy kis lisztet teszünk még bele. Behintjük a deszkát liszttel, s a tésztát rátéve kinyújtjuk, olvasztott vajjal bekenjük, mandula, cukor és mazsolával behintve, összegöngyöljük, kikent kuglófformába fektetjük, jól meghagyjuk kelni s jó tűznél, de nem hirtelen megsütjük.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése