2128.
HOZZÁVALÓK:
50 dkg liszt,
30 dkg vaj,
4 dkg élesztő,
1 dl langyos
tej,
1 tojás,
4 evőkanál
cukor,
1 kávéskanál
só,
mandula-, dió-
vagy lekvártöltelék,
+ 1 tojás,
a tetejére:
apróra vágott mandula,
dió vagy mogyoró,
cukor,
a töltelékhez:
25 dkg darált
mandula (dió, mogyoró),
20 dkg
porcukor,
tejszín.
ELKÉSZÍTÉS:
Keverjünk el 3-4
evőkanál lisztet a vajjal, formáljuk 28 x 12 cm-es négyzetre, csomagoljuk zsírpapírba,
és tegyük néhány órára hűtőbe. Oldjuk fel az élesztőt 1/2 dl meleg vízben, majd
öntsük össze a tejjel, és a tojással, keverjük el alaposan, és gyúrjuk össze a
liszttel, a sóval és a cukorral. Nyújtsuk ki kb. 30 x 30 cm-esre, tegyük az egyik
felére a vajas lisztet, majd hajtsuk félbe. Gyúrjuk négyzetté, hajtsuk össze harmadára,
csomagoljuk zsírpapírba, és tegyük hűtőbe 1/2 órára. Úgy fordítsuk, hogy az
oldalán álljon, ismét nyújtsuk négyzetesre, kb. 1/2 cm vékonyra. Hajtogassuk
össze, csomagoljuk be, tegyük hűtőbe. 1/2 óra múlva ismételjük meg, és hűtsük
2-3 órát. A hűtőből kivéve nyújtsuk ki 1 centi vastagságúra, vágjuk kb. 8 x 8
cm-es négyzetekre. Töltsük meg, és vagy középre hajtjuk a 4 sarkát, vagy formáljunk
belőle háromszöget, kiflit. Tegyük tepsibe, kenjük meg felvert tojással, hintsük
meg vágott mandulával (dióval vagy mogyoróval), cukorral. Ha nem akarjuk
azonnal sütni, tegyük 4-8 órára hűtőbe. Előmelegített, forró sütőben 5 percig
süssük, majd takarékon 10-15 percig, míg aranysárga lesz. A töltelékhez
keverjük simára a darált mandulát a porcukorral és a tejszínnel.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése