Ads 468x60px

Pages

Magyar diósbéles

107.
HOZZÁVALÓK:
1 kg liszt,
2 kanál zsír,
3 tojás,
5 evőkanál tejföl,
só,
1/2 kg dióbél,
1/2 kg tört cukor,
1/4 kg mazsola,
1 citrom héja,
1 narancs héja.

ELKÉSZÍTÉS:
Készíts rétestésztát 1 kg lisztből. Dörzsölj a liszt közé 2 kanál zsírt, csinálj a kezeddel a közepére egy gödröt, tégy bele 3 tojást, 5 evőkanál tejfölt, sót és langyos vizet; gyúrd össze s verd el kezeddel addig, míg hólyagos lesz. Ekkor vágd a tésztát kettőbe, csináld 2 cipóba, tedd félre liszttel meghintett nyújtódeszkára, takard be melegített abrosszal vagy tállal és hagyd 1/2 óráig pihenni. Ekkor nyújtsd ki kevéssé, kend meg tetejét olvasztott zsírral, tedd abrosszal befödött hosszú asztalra s nyújtsd ki vékonyra; locsold meg olvasztott zsírral és hagyd szikkadni. Azután vágd el az asztalon a tésztát késheggyel olyan nagyságba, mint aminő nagy tepszivel akarod a bélest készíteni. Ekkor rakj a tepszibe, melyet előbb zsírral ki kell kenni, 15 levél tésztát, szépen egyiket a másikra. Most tedd rá a diótölteléket; ehhez végy vagy 200 diót, amelyeknek bele 1/2 kilogrammot nyom. Törd fel, szedd ki belét, vágd ezt apróra és tedd egy tálba; tégy hozzá 1/2 kg tört cukrot, 1/4 kg nagyszemű mazsolát, melynek magvát kiszeded és apróra vágod, egy citromnak lereszelt héját s egy darab vékonyra vágott cukrozott narancshéjat. Mindezt kavard össze jól, hintsd a tésztára, egyenlítsd ki simára s locsold meg olvasztott vajjal. Ekkor rakj rá a kinyújtott és fölvágott tésztából 20 levelet, nyomogasd meg a szélét ujjaiddal, kend meg tojással s csőregemetélővel nyomj rá kockákat, tedd sütőbe, hogy egyforma melegen süljön 1,5 óráig. Ha kisült, vágd át a kockákat egy éles késsel s szedd ki a tepsziből, mert ha abban meghűlne, a tészta feneke megpuhulna; rakd tálra, úgy hogy kettős csillagokat nyerjen; hintsd meg cukorral és add föl. Ezen bélest hetekig el lehet tartani, anélkül hogy jó ízéből veszítene.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése