Ads 468x60px

Pages

Somlói galuska

106.
HOZZÁVALÓK:

Tészta:
9 db tojás,
20 dkg porcukor,
20 dkg liszt,
6 dkg dió,
1,5 dkg kakaó.

Puncslé:
25 dkg cukor,
3,5 dl víz,
1,5 dl sütőrum,
1/2 rúd vanília,
narancs és citromhéj.

Sárgakrém:
0,5 dl tej,
4 tojás,
4 dkg liszt,
vanília,
1,5 dkg zselatin.

Csokoládéöntet:
30 dkg cukor,
3 dkg kakaópor,
2 dl víz,
1 dl sütőrum.

Töltelék:
10 dkg darált dió,
10 dkg mazsola,
barackíz.

ELKÉSZÍTÉS:
A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a sárgájukat, és könnyedén hozzákeverjük a lisztet is. A tésztát 3 részre osztjuk, 1 részből sima piskóta lapot sütünk, a másodikhoz hozzáadjuk a diót, a harmadikhoz a kakaót és ujjnyi vastag lapokat sütünk belőle. Közben elkészítjük a töltelékhez valókat. A puncslé hozzávalóinak keverékét felforraljuk, és hidegre tesszük. A hozzávalókból sárgakrémet főzünk, és még melegen belekeverünk 1,5 dkg hideg vízben áztatott zselatint. Csokoládéöntet hozzávalóit összekeverjük, felforraljuk, lehűtjük. Az egyik piskótalapot beletesszük abba a formába, amiben sütöttük, meglocsoljuk a puncslé 1/3-ával, a sárgakrém felét ráöntjük, megszórjuk a darált dió és a megmosott mazsola felével. Rátesszük a másik lapot és megismételjük az előzőeket. Tetejére tesszük a harmadik lapot, megöntözzük a megmaradt puncslével, ezután vékonyan bekenjük barackízzel, és meghintjük kis szitán átszórt kakaóporral. Legalább egy napig hűtőszekrényben pihentetjük. Tálalásnál kanállal kiszaggatjuk, tányérra halmozzuk, tejszínhabbal felspricceljük és a kihűlt csokoládéöntettel meglocsoljuk.

A somlói galuska a magyar cukrászat egyik legismertebb készítménye. Története a 16. századra nyúlik vissza, és a Somló-hegyről kapta a nevét.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése