Ads 468x60px

Pages

Puszedli figurák

116.
HOZZÁVALÓK:
12,5 dkg méz,
6 dkg cukor,
5 dkg margarin,
1-1 teáskanál őrölt fahéj,
szegfűszeg,
szerecsendió,
25 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
1 citrom,
1 tojás,
a nyújtáshoz:
liszt,
a sütőpapírhoz:
zsiradék,
a díszitéshez:
10 dkg vegyes finomság:
dió,
mogyoró,
mandula,
mazsola,
1/2 tojás,
5 dkg porcukor.

ELKÉSZÍTÉS:
A hozzávalókat kimérjük, kiadagoljuk. A citromot alaposan megmossuk. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, az őrölt fűszereket és belereszeljük a citromhéjat. Összekeverjük. A cukrot, a mézet és a margarint egy lábaskában mérsékelt tűzőn állandóan kevergetve felolvasztjuk. Az edényt hideg vízbe állítjuk, a keveréket kihűtjük, hozzáadjuk a tojást. Az egészet a fűszeres sütőporos liszthez adjuk, összekeverjük. Lisztezett deszkán összegyúrjuk (kicsit ragadós lesz, de nem kell megijedni) cipót formálunk belőle. Fóliába csomagoljuk és legalább 5 órára hidegre tesszük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 2-3 tepsit vagy sütőlapot néhány pötty zsiradékkal megkenünk, kibéleljük sütőpapírral. A tésztát lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, tetszőleges formákkal kiszúrjuk, és nem túl közel a tepsibe rakosgatjuk. Tetejüket tetszőleges finomságokkal díszijük, 5-7 percig sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni. A tojásfehérjét habosra keverjük a porcukorral. Sütőpapírból kivágunk egy 20x20 cm-es négyzetet, átlósan félbevágjuk, és 2 tölcsért csavarunk belőlük. Beleadunk 1-2 kanál cukormázat és megírjuk, díszítjük velük a puszedlik tetejét. Hagyjuk a mázat teljesen megszáradni. Vastag tűbe fehér fonalat fűzünk, átszúrjuk a legszebb mézes puszedliken, és tetszőleges hosszúságban elvágjuk, megcsomózzuk. Ezek kerülnek díszként a fenyőfára. A többit jól záródó fém vagy műanyag dobozba tesszük. Sokáig eltartható finom sütemény.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése