Ads 468x60px

Pages

Pozsonyi kifli mákkal vagy dióval

121.
HOZZÁVALÓK:
20 darabhoz:
30 dkg liszt,
6 dkg cukor,
20 dkg vaj vagy margarin,
2 dkg élesztő,
2 dl tej,
1 tojás.
Diótöltelék:
1 dl tej,
10 dkg cukor,
15 dkg darált dió,
4 dkg mazsola,
kevés őrölt fahéj,
1 citrom reszelt héja.
Máktöltelék:
15 dkg cukor,
20 dkg darált mák,
4 dkg mazsola,
kevés őrölt fahéj,
1 citrom lereszelt héja,
1 evőkanál méz,
őrölt szegfűszeg.

ELKÉSZÍTÉS:
A lisztet a cukorral, 1 csipet sóval és a vajjal elmorzsoljuk. Az élesztőt kevés langyos tejben feloldjuk, majd az egészet megfelelő mennyiségű tejjel összegyúrjuk úgy, hogy félkemény legyen, és a kézről leváljon. Letakarjuk, 10 percig pihentetjük, 20 darabba vágjuk, és ovális alakúra nyújtjuk. A dió vagy máktölteléket a tésztára kenjük (a töltelék olyan vastag legyen, mint a tészta). Összehajtjuk, kifli alakúra formáljuk, és kivajazott tepsibe tesszük. A tojást felverjük, bekenjük vele a tetejét, és amíg a tojás megszárad kelni hagyjuk. Mérsékelten meleg sütőben szép pirosra sütjük.
A diótöltelék elkészítésekor: a tejet a cukorral felforrósítjuk, és a dióra öntjük. Hozzáadjuk, a fahéjat, a mazsolát, és a reszelt citromhéjat, majd jól összekeverjük. (Ha a töltelék túl híg lenne zsemlemorzsát teszünk hozzá).
A máktöltelék elkészítésekor: 1,5 dl vizet a cukorral felforralunk, és a mákra öntjük. Hozzákeverjük a mazsolát, a fahéjat, a reszelt citromhéjat, a mézet és a szegfűszeget.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése