Ads 468x60px

Pages

Sziléziai mákoslepény

113.
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
50 dkg liszt,
4 dkg élesztő,
4 dl tej,
6 dkg kristálycukor,
1 csipet só,
1 tojás,
4 dkg vaj,
4 dkg mandula,
a töltelékhez:
20 dkg darált mák,
4 dkg zsemlemorzsa,
4 dkg cukor,
4 dkg mazsola,
1 evőkanál méz,
2 evőkanál rum,
2,5 dl tej,
1/2 citrom reszelt héja,
a morzsához:
10 dkg vaj,
15 dkg liszt,
5 dkg porcukor,
1,5 dl tej,
5 dkg cukor,
vaj és liszt a formához.

ELKÉSZÍTÉS:
Az élesztőt feloldjuk 1,5 dl tejben, majd a többi hozzávalóval együtt közepesen kemény tésztát gyúrunk, meleg helyen letakarva 1 órán át kelesztjük. Ez alatt a töltelékhez felforraljuk a tejet, majd hozzáadjuk a mákot, cukrot, a zsemlemorzsát, a mazsolát, a mézet, a rumot és a citromhéjat, egyszer felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Egy tűzálló formát kivajazunk és kilisztezünk. A tészta 2/3-át lisztezett deszkán a forma méretére nyújtjuk, beletesszük a formába, rásimítjuk a tölteléket, a maradék tésztát szintén kinyújtjuk, beterítjük vele a tölteléket, villával több helyen megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben 175 fokon kb. 50 percig sütjük. Közben a morzsához a lisztet és a porcukrot deszkára szitáljuk, a hideg vajat kis darabokra vágjuk, majd a cukorral és a liszttel elmorzsoljuk. Felforralunk 1,5 dl tejet 5 dkg cukorral és 50 percnyi sütés után ráöntjük a tésztára, megszórjuk cukros mazsolával és 180 fokon további 25 perc alatt készre sütjük.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése