563.
HOZZÁVALÓK:
3 kg liszt,
3 kg liszt,
3 dkg élesztő,
kevés cukor,
tej,
1 evőkanál só,
6 tojássárgája,
1/2 l olvasztott vaj.
ELKÉSZÍTÉS:
Végy 3 kg lisztet egy mély tálba, vagy kis sütőteknőbe. Már előbb áztass le langyos tejben 3 dkg friss élesztőt, melybe egy darabka cukrot is kell tenni, szűrd a lisztbe, tégy hozzá annyi tejet, hogy a lisztet felvegye; de oly keményre mint a kenyértésztát, nem kell hagyni. Tégy bele egy jó kanál sót, dagaszd le öklöddel; ha már sima, üss bele egyenként 6 tojássárgáját, s dagaszd el ismét, hogy a tojástól csíkos ne legyen. Ekkor végy hozzá 1/2 liter olvasztott vajat, s dagaszd megint simára, miközben a tésztát többször meg kell forgatni, hogy a vaj az egész tésztán jól át legyen dagasztva. Ha már hólyagos és sima, takard le egy tiszta asztalkendővel és tedd meleg helyre, hogy megkeljen. Tedd a megkelt tésztát liszttel meghintett nyújtódeszkára, vágj belőle annyi darabot, ahány darabot belőle készíteni akarsz, s nyújtsd ki kezeddel vastag rudakba. Tégy kettőt egymásra és fonj belőle kalácsot; rakd a kikent tepszibe, hagyd még 1/2 óráig kelni, s kend meg felvert tojással. Ekkor tedd a sütőbe és hagyd szép pirosra sülni. Megjegyzendő, hogy most már nem vesszük a kalácshoz a kovászt, miután azon meggyőződésre jutottunk, hogy a kovásztétel nem javítja a tésztát, hanem ellenkezőleg hátrányára van, mert sokszor megtörténik, hogy ezáltal a tészta meg is savanyodik. Az élesztőt csak tejbe kell áztatni és ha az már kelésnek indult, lehet a lisztbe tenni. Az általam leírt mód szerint lehet a legkisebb háztartásnál is kalácsot készíteni; ilyenkor 1 kg liszthez 2 tojást, 1/4 kg vajat és annyi tejet lehet számítani, amennyit a liszt felvesz. Sokan szeretnek a magyar kalácsba tört borsot tenni.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése