50.
HOZZÁVALÓK:
25 dkg liszt,
12 dkg vaj,
10 dkg cukor,
2 tojás,
A töltelékhez:
50 dkg alma,
10 dkg mélyhűtött málna,
1 kanál hámozott napraforgómag,
citromhéj reszelve,
1 vaníliás krémtúró,
5 dkg cukor,
őrölt fahéj,
őrölt gyömbér,
0,5 dl rum,
só.
25 dkg liszt,
12 dkg vaj,
10 dkg cukor,
2 tojás,
A töltelékhez:
50 dkg alma,
10 dkg mélyhűtött málna,
1 kanál hámozott napraforgómag,
citromhéj reszelve,
1 vaníliás krémtúró,
5 dkg cukor,
őrölt fahéj,
őrölt gyömbér,
0,5 dl rum,
só.
ELKÉSZÍTÉS:
Szitálja át a lisztet gyúródeszkán, és a 10 dkg összemorzsolt vajjal, pici sót, és a reszelt citromhéjat tegye a liszt közepébe. Majd gyorsan dolgozza össze. Ezután adja hozzá a tojást, és még egyszer gyúrja össze. Formázzon belőle cipót és olajos fóliába tekerve, tegye a hűtőszekrénybe néhány órára. A pihentetett vajas tésztát lisztezett nyújtófával nyújtsa vékonyra. A sütőformának megfelelő kerek lapokat vágjon. A kivajazott formákba nyomkodja a tésztát, peremet készítve. Szurkálja meg villával és 180 fokra melegített sütőben, sütőpapírral lefedve süsse 12-15 percig. Közben hámozza meg az almát és vágja apró darabokra. 2 dkg vajon párolja meg az almát reszelt citromhéjjal és a napraforgómaggal. Szórja rá a fahéjat és 5 dkg cukrot. 10 perc elteltével öntse hozzá a rumot, majd alacsony lángon óvatosan keverje hozzá a málnát kevés gyömbérporral. A kihűlt kosárkákat előbb töltse meg vaníliás krémtúróval, majd halmozza a tetejére a cukrozott, párolt gyümölcsöt.
Jótanácsok: Hidegen és gyorsan gyúrja össze a tészta hozzávalóit, hogy a vaj megtartsa keménységét. A citromhéját vékonyan lereszelve, porcukorral keverve, jól záródó üvegben hónapokig használhatja sütemények ízesítésére. A vaníliás krémtúrót pótolhatja bármilyen ízű pudinggal. Időt takarít meg, ha pudingporból hideg tejjel keveri ki a krémet.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése