Ads 468x60px

Pages

Barackos táska és szilvás fánk

37.
HOZZÁVALÓK:
6 fánkhoz és 12 táskához
50 dkg liszt,
2 dl tej,
8 dkg cukor,
8 dkg vaj vagy margarin,
5 dkg élesztő,
1 tojás,
1 kis üveg sárgabarackbefőtt,
10 dkg marcipánmassza,
3 evőkanál szilvalekvár,
4 evőkanál porcukor,
kb. 1 l olaj a sütéshez,
só.

ELKÉSZÍTÉS:
A tejet meglangyosítjuk. A lisztet tálba szitáljuk, és közepébe mélyedést nyomunk. Belemorzsoljuk az élesztőt, meghintjük a cukorral, felöntjük 1 dl tejjel, és kevés liszttel összekeverjük. Lefedve, meleg helyen kb. 15 percig kelesztjük. Közben a vajat vagy főzőmargarint a maradék tejben felolvasztjuk. Hozzáadjuk a tojást és a sót, majd a folyadékot a tésztába keverjük, és jól kidolgozzuk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. A jól lecsöpögtetett sárgabarackbefőttet apró kockákra vágjuk. A marcipánmasszát szétdörzsöljük és a befőttel együtt összeturmixoljuk. A kelt tésztát még egyszer átgyúrjuk, és kétfelé osztjuk. Az egyik feléből 6 kis cipót formálunk, letakarjuk és meleg helyen tovább kelesztjük. A maradék tésztából kb. 5 mm vastag, 30x40 cm-es téglalapokat nyújtunk és derelyemetszővel 12 db kb. 10x10 cm-es négyzeteket vágunk belőle. A négyzetek közepébe 1-1 teáskanál marcipános baracktölteléket halmozunk, majd a tésztát átlósan összehajtjuk és a széleket villával cakkosra összenyomkodjuk. Az olajat széles lábasban vagy fritőzben kb. 180 fokra forrósítjuk. A tésztacipókat laposra nyomkodjuk és hármasával óvatosan a forró zsiradékba helyezzük. Aranysárgára sütjük, majd lapátkanál segítségével megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A fánkokat szűrőkanállal kiemeljük, és konyhai papírkendőn leitatjuk. A szilvalekvárt kevés meleg vízzel hígítjuk, ha szükséges, majd nyomózsákba töltjük. A fánkok oldalát kissé benyomjuk és az így keletkezett lyukon át megtöltjük a tésztát. A barackos táskákat hasonlóképpen kisütjük, és még forrón bőven meghintjük porcukorral.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése