28.
HOZZÁVALÓK:
50 dkg liszt,
22 dkg cukor,
12 dkg vaj vagy főzőmargarin,
2 tojás,
1,5 kg jonatán alma,
1,5 dl tejföl,
2,5 dl tej,
10 dkg mogyoró,
2-3 dkg mazsola,
4 dkg élesztő,
1 citrom leve és reszelt héja,
csipetnyi só,
liszt a nyújtáshoz,
zsiradék a tepsi kikenéséhez.

ELKÉSZÍTÉS:
A meglangyosított tejből 6 evőkanálnyit kiveszünk, összekeverjük a szétmorzsolt élesztővel és kb. fél kanálnyi cukorral, majd lefedve, meleg helyen állni hagyjuk. A megtisztított mazsolát meleg vízbe esetleg rumba áztatjuk. A lereszelt citromhéjat nagyobb tálban összekeverjük az átszitált liszttel, 10 dkg cukorral, 1 tojással és csipetnyi sóval. A maradék tejben felolvasztunk 10 dkg vajat vagy főzőmargarint. A felfuttatott élesztőt a tálba öntjük. Kézzel vagy robotgéppel összegyúrjuk a tésztát, majd belekeverjük a vajas tejet is. Letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük. Közben az almát meghámozzuk, megmossuk, felnegyedeljük, magházát kivágjuk, majd a gyümölcs húsát kisebb darabokra vágjuk. Nagyobb lábasban felforralunk egy fél pohár vizet, hozzáadjuk a citrom kinyomott levét és 5 dkg cukrot, majd beletesszük az almadarabokat is, és fedő alatt kb. 2-3 percig pároljuk. A tejfölt kikeverjük a maradék tojással és 6 dkg cukorral. Az almát lecsöpögtetjük és kihűtjük. A tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd kettéosztjuk, kinyújtjuk és az egyik felét kivajazott tepsibe fektetjük. Ráhalmozzuk a párolt almát, és befedjük a másik tésztalappal. Villával megszurkáljuk, megkenjük a tojásos tejföllel, majd meghintjük a felszeletelt mogyoróval, a lecsöpögtetett mazsolával és a maradék cukorral. Végül rámorzsoljuk a megmaradt vajat, előmelegített sütőben 200 fokon 30 percig sütjük. Kihűlve kockára vágjuk.
Add a Startlaphoz
Címkék: , , | edit post
0 Responses

Megjegyzés küldése