Ads 468x60px

Pages

Marcipán

14.
HOZZÁVALÓK:
25 dkg mandula,
25 dkg porcukor,
1 tojásfehérje.

ELKÉSZÍTÉS:
A mandulát forró vízbe áztatjuk, héját lehúzzuk. A megszárított mandulát kávédarálóban finomra őröljük, majd alaposan kikeverjük a cukorral és a tojásfehérjével. Többféle ízesítéssel is készíthetjük: tehetünk bele rumot, keserűmandula-aromát, őrölt fahéjat, vaníliás cukrot. A mandula helyett dióból vagy mogyoróból is gyúrhatjuk. Az elkészült masszával ugyanúgy járunk el, mintha tészta lenne: azaz kinyújtjuk, formákat vágunk ki belőle. Az apró kockákat, rombuszokat, golyókat aztán kandírozott gyümölccsel, egész szem mogyoróval, mandulával, félbe vágott dióval díszítjük, vagy olvasztott csokoládéba mártjuk.
1. 20 dkg marcipánmassza, 8 dkg ét tortabevonó, 2 dkg vaj, 1 tojásfehérje.
A házilag készített marcipánmasszát 2 részre osztjuk. A csokoládéból 3 dkg-nyit lereszelünk és a massza egyik felébe gyúrjuk. Mindkét tésztát porcukorral behintett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. Alulra helyezzük a fehér színűt, megkenjük tojásfehérjével és ráhelyezzük a csokoládés tésztát. Tetejét megkenjük tojásfehérjével, és szorosan összetekerjük. A maradék csokoládét felolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat is, és bevonjuk vele a marcipántekercset.
2. 20 dkg marcipánmassza, 10 dkg kandírozott vagy szárított gyümölcs (koktélcseresznye, füge, datolya, cukrozott narancshéj, mazsola), 5 dkg keserű csokoládé, 5 dkg éttortabevonó, 2 dkg vaj.
Apróra vágjuk a kandírozott vagy szárított gyümölcsöt, valamint a csokoládét. Összegyúrjuk a marcipánmasszával, és hengert formálunk belőle. A tortabevonót felolvasztjuk a vajjal együtt, és bevonjuk vele a marcipánkenyeret.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése