Ads 468x60px

Pages

Rétestészta készítése Rézi néni szakácskönyvéből (1876)

40.
HOZZÁVALÓK:
1/2 kg liszt,
1 evőkanál zsír,
2 tojás,
2 evőkanál tejföl,
só.

ELKÉSZÍTÉS:
Végy fél kilogramm lisztet, tedd a nyujtódeszkára s dörzsölj el benne egy evőkanál zsírt. Ekkor csinálj kezeddel a liszt közepébe egy gödröt, tégy bele két tojást, két evőkanál tejfölt, kevés sót, langyos vizet; dolgozd el kezeddel addig, míg a tészta hólyagos kezd lenni; tedd lisztes helyre, tisztítsd meg kezedet a tésztától és gyúrd a félretett tésztát egy cipóba, tedd liszttel jól meghintett helyre, takard be egy meleg abrosszal vagy melegített tállal s hagyd így félóráig pihenni. Ekkor teríts be tiszta abrosszal egy asztalt, hintsd meg liszttel, kend meg a tésztát olvasztott zsírral, vedd föl a kezeddel óvatosan és tedd a beterített asztalra; nyujtsd ki, de úgy, hogy mindig kezed feje legyen a tészta alatt, mert másképp ujjaiddal kilyukasztod; ha már vékonyra ki van nyujtva, a szélét vágd körül ollóval vagy szedd le kezeddel. Ekkor hagyd a tésztát 1/4 óráig szikkadni s töltsd meg, amivel éppen akarod. A magyar réteseknek csak szélét szokták megtölteni; a tésztát zsírral meglocsolgatni, három szélét fölhajtani, azt is meglocsolni, könnyedén összesodorni és vagy kerek tepszibe csigaalakba, vagy pedig hosszú tepszibe tesszük, oly hosszú rudakba vágva, mint a tepszi. Ekkor tojás sárgáját tejföllel lekavarunk s evvel megkenjük. Így a sütőbe kell tenni s ropogósra megsütni.
Ez a recept Doleskó Teréz (Rézi néni) receptkönyvéből származik 1876-ból. A szöveget betű pontosan adjuk meg, ezzel is jelezve, hogy szeretnénk visszaadni a könyv hangulatát. Ezen a héten rétes recepteket válogattunk a gyűjteményből.



2 hozzászólás:

lorien írta...

Hmm, itt valami fennforgás lehet, a hozzávalók egészen máshoz, a meggyes-diós réteshez vannak megadva, nem a rétestésztához.
Rézi nénivel vitába szállnék, a magyar rétest nem csak a szélén töltik meg, a régi források szerint (Czifrai István, Zilahy Ágnes, Magyar elek) mind szétterítik a tölteléket a kinyújtott tésztán, majd felcsavarják.

NagyG írta...

Kedves lorien!
Köszönöm az észrevételt, én rontottam el a hozzávalókat. Már javítom is.
Amit Rézi néni leírt, az Szegeden volt szokásban.

Megjegyzés küldése