Ads 468x60px

Pages

Mákos és diós tekercs filléres tésztában

18.
HOZZÁVALÓK:
50 dkg liszt,
1 egész tojás,
2 tetézett evőkanál cukor,
csipetnyi só,
2 dkg élesztő,
Máktöltelék: 30 dkg cukorhoz adjunk 2 dl vizet, forraljuk fel, reszeljük bele a citromhéjat, és ebbe a szirupba keverjünk bele 30 dkg őrölt mákot. Főzni nem kell. Ne féljünk attól, hogy a töltelék lágy, csak túlzásba ne vigyük, olyan legyen, hogy a felemelt kanálból azonnal 1 darabban leessen. Szóval késsel könnyen kenhető legyen.
Diótöltelék: 30 dkg cukorhoz adjunk 1 dl vizet, tegyünk bele kisujjnyi, hosszában kettévágott vaníliát és felforralva szórjuk bele az őrölt 30 dkg diót.

ELKÉSZÍTÉS:
A lisztet gyúródeszkán tojás nagyságú zsírral morzsoljunk össze, azután a tojást, 2 tetézett evőkanál cukrot, csipetnyi sót és 2 dkg kelesztett élesztőt adjunk hozzá, és langyos tejjel gyúrjuk össze pogácsaszerű tésztának. Formázzuk 2 egyenlő cipónak, és letakarva hagyjuk kelni 20 percig. A tésztát nyújtsuk ki fél cm vastagra, és egyenletesen kenjük rá a tölteléket, az egyikbe a mákot, a másikba a diót. Sodorjuk össze és hideg zsírral kikent sütőlemezre, helyezzük egymás mellé. Tartsuk meleg helyen 15 percig. Az után kenjük meg tojássárgájával és hibátlan fogazatú 4 ágú villával egészen az aljáig sűrűn szurkáljuk meg. Erre azért van szükség, hogy a sütés közben keletkező gőz a tészta tetejét ne repessze meg. Tegyük jó meleg sütőbe és egyenletes tűznél 20 percig süssük. Ha így készítjük még 1 hét múlva is omlós tésztánk lesz.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése