Ads 468x60px

Pages

Apostolkalács

158.
HOZZÁVALÓK:
28 dkg + 1/2 kg liszt,
4 dkg élesztő,
8 tojás,
2 dkg cukor,
1 dkg só,
42 dkg írósvaj.

ELKÉSZÍTÉS:
Vegyíts 28 dkg lisztet, 4 dkg élesztőt tejjel vagy vízzel kásává és míg azt mérsékelt meleg helyen kelni hagyod, készíts gyúródeszkán tésztát 1/2 kg lisztből, 8 tojással, 2 dkg cukorral, 1 dkg sóval, néhány kanálnyi tejszínnel és 42 dkg levelesre szeldelt írósvajjal, add hozzá az élesztőt, gyúrd meg jól mindaddig, míg a tészta kész és a deszkáról könnyen lefoszlik. Ezután add egy liszttel behintett és kevéssé melegített edénybe, takard be meleg kendőkkel és fedővel, mire 10 óra hosszat nyugodjék. Már most gyúrd meg gyengén s miután a tésztából egy negyedrészt elválasztottál, formálj a nagyobbikból gömbölyű kenyeret, melynek közepébe mélyedést kell nyomnod és abba, ha tojással kikented, a tojásalakra formált kisebb részt tedd, melyet szintén tojással megkenve, ebbe háromujjnyi szélességen harántos bevágásokat kell tenned, ezután a tészta (brioche) a sütőkemencébe adatik, melyet előbb fölnyitni nem szabad, míg a sütemény megkelt. Ezen kalács megsütésére egy óránál többet kell fordítanod; kell, hogy világosbarna és ropogós kérge legyen, hogy még egyszer akkorává váljék és könnyű legyen. Éppen ily módon kis kalácsot is hasonló alakban készíthetni, csakhogy azt gyorsabban sütni és leginkább langyosan tálalni kell.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése