Ads 468x60px

Pages

Szaloncukor

154.
HOZZÁVALÓK:
1 kg cukor,
ízesítéshez:
kávé,
kakaó,
narancs vagy citrom.

ELKÉSZÍTÉS:
1 kg cukorhoz 3 dl vizet teszünk, és addig főzzük, míg szálasodni kezd. (Erről úgy győződhetünk meg, hogy egy vékony drót végét gyűrű alakúra formáljuk és belemártjuk a forró cukorba, onnan kivéve keresztülfújunk rajta, ha a cukor hólyagot ereszt, akkor levehetjük a tűzről). Majd a forró masszát átöntjük egy vízzel kiöblített porcelán tálba, majd kevés vízzel (kb. fél dl) gyengén meglocsoljuk, és hideg helyre tesszük. Mikor kihűlt, fakanállal addig keverjük, míg szép hófehér pép lesz belőle. Ezt aztán annyi részre osztjuk ahány féle ízű szaloncukrot akarunk készíteni. Az egyes részeket a megfelelő ízzel (feketekávé, vanília, narancs, stb.) külön-külön fölmelegítjük és hideg fémlapra helyezett alja nélküli fakeretbe töltjük. Mikor kissé megszilárdul, nedvesített késsel lesimítjuk, és kockákra vágjuk. Tetszés szerint másféle formákra is alakíthatjuk. Mikor egészen megszilárdultak, selyempapírba és sztaniolba csavarjuk a kockákat.
Kávé ízűt pár kanál sűrű, erős feketekávéval készíthetünk.
Narancs és citrom ízűt úgy készíthetünk, hogy kockacukorral ledörgölünk 1-2 citrom vagy narancs héját, majd finom reszelőn belereszeljük a fölmelegített szirupba, kevés narancs vagy citromlevet tehetünk hozzá.
Kakaós vagy csokoládés szaloncukor készítésekor elveszünk egy keveset a szirupból, ebbe belekeverjük a megfelelő mennyiségű kakaó vagy csokoládéport, tűzön teljesen felolvasztjuk, és úgy keverjük a többi sziruphoz. (Fél kg kakaós vagy csokoládés szaloncukor készítéséhez 2-3 púpozott kávéskanál kakaóport használunk).

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése