Ads 468x60px

Pages

Diós-mákos bejgli I.

160.
HOZZÁVALÓK:
2-2 rúdhoz:
Élesztős omlós tésztához:
1,5 dl tejföl
20 g élesztő
1 tojás + 2 a kenéshez
150 g teljes kiőrlésű liszt
350 g finomliszt
250 g vaj
50 g porcukor
1 csipet só
Töltelékhez:
100 g mazsola
6 cl rum
1/2 vaníliarúd
2x200 g porcukor
1/2 dl tej
100 g darált + 100 g darabosra vágott dió
200 g darált mák
1 citrom

ELKÉSZÍTÉS:
A langyos tejfölt elkeverjük az élesztővel és 1 tojással. A liszteket, a vajat a porcukorral, a sóval és az élesztős tejföllel összegyúrjuk, és 4 cipót formálunk belőle. Másnapig alufóliában hűtjük. A mazsolát forró vízben áztatjuk, leöntjük a vizet, és rummal meglocsoljuk, fél óráig érleljük.
Diótöltelék: a kikapargatott vaníliarudat 200 g porcukorral együtt a tejhez adjuk, felforraljuk. Beleszórjuk a kétféle diót a tűzről lehúzott tejbe.
Máktöltelék: 1 dl vizet felforraljuk a 200 g porcukorral, beleszórjuk a mákot. Tűzről lehúzva belekeverjük a citrom lereszelt héját és a levét, és fedő alatt 10 percig puffasztjuk, fedőt levéve hagyjuk kihűlni.
A cipókat lisztezett munkalapon 1/2 cm-es téglalapokra nyújtjuk. Az első lapot átkenjük tojásfehérjével, hosszabb oldalain szabadon hagyunk 2-3 cm-t, elsimítjuk rajta a diótöltelék felét, és megszórjuk a mazsola negyedével. Két rövidebb oldalát visszahajtjuk a töltelékre, majd lazán feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Kinyújtjuk és megtöltjük a másik 3 cipót is, a tepsire fektetjük. Tetejüket tojássárgájával megkenjük, és szobahőmérsékleten 1/2 órát pihentetjük. Átkenjük tojásfehérjével, és ½ órán át szárítjuk. Sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tekercseket sűrűn és mélyen megszurkáljuk. Középső magasságon 30-40 perc alatt pirosra sütjük. Tepsiben hagyjuk kihűlni. Fogyasztásig fóliában tároljuk.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése