140.
HOZZÁVALÓK:
8-10 darabhoz
25 dkg liszt,
5 dkg cukor,
csipetnyi só,
2 dkg élesztő,
1 dl tej,
25 dkg vaj,
1 tojássárgája.
8-10 darabhoz
25 dkg liszt,
5 dkg cukor,
csipetnyi só,
2 dkg élesztő,
1 dl tej,
25 dkg vaj,
1 tojássárgája.
ELKÉSZÍTÉS:
A lisztet, a cukrot, a sót mély tálba tesszük. Az élesztőt elmorzsoljuk a fele langyos tejben, majd hozzákeverjük a maradék tejet, és simára keverjük. Az élesztős tejből mindig egy keveset öntünk a lisztbe és sima rugalmas tésztává dagasztjuk. Ha nagyon ragad kevés lisztet adunk hozzá. Cipót formálunk belőle, alufóliába csomagoljuk és 15 percre hűtőbe tesszük. A vajat megszórjuk liszttel, nyújtófával ellapítjuk, hogy minden oldala kb. 12 cm legyen. A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett deszkán négyzetté nyújtjuk, melynek kb. 20 cm-esek az oldalai. Közepére tesszük a vajat, a tésztát minden oldalról ráhajtjuk, hogy befedje. Nyújtófával ellapítjuk, hogy egy 45x15 cm-es téglalapot kapjunk. Egymásra hajtjuk, először balról, majd jobbról, úgy egy 15 cm-es oldalú négyzet lesz. A nyújtást és hajtogatást még kétszer megismételjük, majd alufóliába tekerjük, és hűtőbe tesszük 30 percre. Utána újból kétszer nyújtjuk, hajtogatjuk, majd ismét 30 percig pihentetjük a hűtőben. A másodszori pihentetés után kinyújtjuk a tésztát kb. 40x20 cm-es téglalappá, hosszában kettévágjuk, majd a 13 cm-es csíkokat háromszögekre daraboljuk. A háromszögeket feltekerjük egyik oldaláról kezdve, és a csücskével fejezzük be, amely lehetőleg alulra kerüljön, hogy sütésnél a kifli ne nyíljon szét. A kifliformákat gyengén vajazott sütőlapra tesszük, tojássárgájával megkenjük, letakarjuk és langyos helyen 30 percig kelesztjük, amíg duplára nőnek. A 220 fokra előmelegített sütőben a kifliket aranysárgára sütjük 15-20 perc alatt.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése