141.
HOZZÁVALÓK:
5 narancs,
2,25 l víz,
75 dkg finomított kristálycukor,
1,5 dl narancslikőr.
5 narancs,
2,25 l víz,
75 dkg finomított kristálycukor,
1,5 dl narancslikőr.
ELKÉSZÍTÉS:
A kissé megsózott vizet felforraljuk, és beletesszük az egész narancsokat. Megvárjuk, amíg ismét felforr, majd a gyümölcsöket kiszedjük, hideg víz alatt kihűtjük, és 5 mm vastag szeletekre vágjuk. A nagyokat, és középről a fehér gerincét eltávolítjuk. A vizet és a cukrot összekeverjük egy lábasban, és addig melegítjük (nem forraljuk) amíg a cukor elolvad. Beletesszük a narancsszeleteket, megvárjuk, amíg felforr, majd gyöngyözve 2 órát főzzük, amíg a szeletek puhák és fényesek nem lesznek. Ekkor hozzáöntjük a likőrt. A gyümölcsöt és a szirupot, tisztára mosott, forró üvegekbe merjük, és még forrón lekötjük. Ezt a hűtőszekrényben fél évig elálló finom csemegét sütemények ízesítésére, díszítésére használhatjuk, de vajas kenyérre téve kitűnő helyettesítője a lekvárnak is.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése