Ads 468x60px

Pages

Mézeskalács a karácsonyfára

155.
HOZZÁVALÓK:
40 dkg barna cukor,
4 tojás,
7 evőkanál méz,
1/2 csomag fahéj,
1 csomag mézeskalácsfűszer,
1-1 csipetnyi gyömbér, szerecsendió, és őrölt szegfűszeg,
1 citrom reszelt héja,
90 dkg rozsliszt,
1 csomag sütőpor,
1/2 csomag szódabikarbóna,
kevés zsiradék a tepsihez,
tojás bekenni,
mandula, csokoládé és citrommáz a díszítéshez.

ELKÉSZÍTÉS:
A cukorból, a mézből, a tojásból, a citromhéjból és a fűszerekből kovászt keverünk, amit letakarva, meleg helyen legalább fél órán át kelesztünk. Ez alatt deszkára szitáljuk a lisztet a szódabikarbónával és a sütőporral. A liszt közepébe mélyedést nyomunk és beleöntjük a kovászt, mindebből sima, nem túl kemény tésztát gyúrunk. A tésztát kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és tetszőleges formákat szúrunk ki belőle. A formákat enyhén kivajazott tepsibe tesszük, és a tetejüket felvert tojással bekenjük, ezután előmelegített sütőben 200 fokon 20-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Kihűtjük, majd ízlés szerint mandulával, citrom vagy csokoládémázzal díszítjük. A mézeskalácsot néhány napig jól zárható dobozban kell tartani, ahhoz, hogy megkapja jellegzetes aromáját és megpuhuljon.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése