152.
HOZZÁVALÓK:
1,5 kg gesztenye,
15 dkg vaj,
15 dkg porcukor,
2 tojássárgája,
10 dkg kakaó,
a sziruphoz:
15 dkg porcukor,
1 dl víz,
5 dkg vaj,
2 evőkanál rum.
1,5 kg gesztenye,
15 dkg vaj,
15 dkg porcukor,
2 tojássárgája,
10 dkg kakaó,
a sziruphoz:
15 dkg porcukor,
1 dl víz,
5 dkg vaj,
2 evőkanál rum.
ELKÉSZÍTÉS:
A gesztenyét bevagdossuk, forrásban lévő vízbe tesszük. 3-5 percig forraljuk, majd leszűrjük, melegen tartjuk és lefejtjük mindkét héját. Ezután enyhén sós vízbe tesszük, és puhára főzzük. Amikor megfőtt, átpasszírozzuk, és melegen tartjuk. A vajat felmelegítjük a porcukorral, majd mikor teljesen felolvadt, hozzákeverjük a tojássárgáját és a kakaót. A krémnek nagyon simának kell lenni. Ezután lehűtjük, majd felhasználásig hűtőszekrénybe tesszük. A vízzel, cukorral, vaníliarúddal sűrű szirupot főzünk, azaz addig forraljuk, amíg besűrűsödik. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat, a rumot és összekeverjük a melegen tartott gesztenyemasszával. Két tiszta konyharuhát meleg vízbe beáztatunk, majd jól kicsavarjuk őket. Az egyik ruhát kiterítjük az asztalra, rátesszük a gesztenyemasszát, betakarjuk a másik ruhával és nyújtófával fél cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Levesszük a felső konyharuhát, és a gesztenyemasszára kenjük a krém kétharmadát, és az alsó konyharuha segítségével nagyon szorosan feltekerjük. Amikor kész a fatörzs a két végét bevizezett késsel egyenesre vágjuk. A maradék krémet egy villa segítségével rákenjük és a fakérgét utánzó mintákkal díszítjük. Tálalásig hidegen tartjuk, tejszínhabbal kínáljuk.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése