Ads 468x60px

Pages

Tiroli meggyes rétes

136.
HOZZÁVALÓK:
a rétestésztához:
30 dkg liszt,
20 dkg vaj,
2 csapott evőkanál porcukor,
1 dkg élesztő,
1 teáskanál reszelt citromhéj,
1 csomag vaníliás cukor,
1 tojássárgája,
kb. 1,5 dl tej,
só,
a töltelékhez:
1/2 kg magozott meggy,
10 dkg darált dió,
10 dkg cukor,
10 dkg zsemlemorzsa,
őrölt fahéj,
1 tojás a kenéshez.

ELKÉSZÍTÉS:
A tésztakészítést azzal kezdjük, hogy a vaj 90%-át összegyúrjuk a liszt 10%-ával, téglalap alakúra formázzuk és betesszük a hűtőbe. A többi anyagból elkészítjük a cipót, a tejet meglangyosítjuk, a felében feloldjuk az élesztőt, majd fokozatosan hozzáadjuk a maradék anyagokat, és nem túl kemény tésztát gyúrunk belőle. A tésztából cipót formázunk, és a tetejét bevagdossuk, liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarva, meleg huzatmentes helyen pihentetjük egy jó fél órát. A cipót lisztezett deszkán kinyújtjuk, közepére helyezzük a vajas részt, becsomagoljuk a kelt tésztával és 2-3 cm vastagra kinyújtjuk. Először háromrétegűre hajtjuk össze - ezt nevezzük szimpla hajtogatásnak-majd sodrófával kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk. Deszkán 90 fokban elforgatjuk a tésztát, majd 4 részre hajtogatjuk- ez a dupla hajtogatás - és hűtőben pihentetjük egy fél órát. Felhasználás előtt a tésztát kinyújtjuk, újra duplán hajtogatjuk, ismét kinyújtjuk és a hosszabbik oldalából levágunk 2 kb. 1 cm-es csíkot. A tésztafelületet középen megszórjuk zsemlemorzsával. A dióval, cukorral összekevert meggy levét kézzel kinyomkodjuk, és a tölteléket a tészta közepére halmozzuk. A tésztát mindkét oldalon ráhajtjuk, hogy szélei kissé fedjék egymást, majd tojással megkenjük a felületét, és a levágott csíkokkal kacskaringósan díszítjük. Sütőlemezre helyezzük, villával megszurkáljuk, meleg helyen kb. fél óráig kelesztjük, majd 220 fokos sütőben kisütjük. Szeletelve tálaljuk.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése