157.
ELKÉSZÍTÉS:
A marcipánmasszához hozzákeverjük a mandulát, a porcukrot és a mandulaaromát. Lassú tűzőn addig kevergetjük, amíg egy gombóccá összeáll. A narancsot forró vízzel leöblítjük, szárazra töröljük, és a héját lereszeljük. A tojásokat szétválasztjuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A vajat vagy margarint felkockázzuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe gödröt nyomunk. Hozzáadjuk a vajat, a reszelt narancshéjat, a fahéjat, a kardamont, 1 csipet sót, a cukrot, a tojássárgákat és a rumot, majd simára keverjük. Becsomagoljuk fóliába és 1 órára a hűtőbe tesszük. A nyújtódeszkát megszórjuk liszttel és a tésztát 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk rajta, 4-5 mm átmérőjű csillagformával csillagokat szaggatunk, és a tepsibe rakjuk őket. A sütőt 175 fokra előmelegítjük. A marcipánkalaphoz elkeverjük a marcipánmasszát a két tojásfehérjével. Evőkanalanként hozzákeverünk annyi vizet, hogy a massza könnyen spriccelhető legyen. Csillagcsöves habzsákba töltjük és a csillagokra kis kalapkát spriccelünk. Megszórjuk néhány kocka szárított, cukrozott narancs és citromhéjjal. A sütőben 15-20 percig aranybarnára sütjük. A tésztaszéleket összedolgozzuk, és ismét csillagokat szaggatunk ki.
HOZZÁVALÓK:
15 dkg őrölt mandula,
15 dkg porcukor,
néhány csepp keserűmandula aroma,
1 narancs,
2 tojás,
22,5 dkg vaj vagy margarin,
30 dkg liszt,
1 kávéskanál fahéj,
1 csipet kardamon,
10 dkg cukor,
3 evőkanál rum,
liszt a szóráshoz,
7,5 dkg szárított, cukrozott narancshéj,
7,5 dkg szárított, cukrozott citromhéj,
ezenkívül sütőpapír, fólia, csillag alakú formák, csillagcsöves habzsák.
15 dkg őrölt mandula,
15 dkg porcukor,
néhány csepp keserűmandula aroma,
1 narancs,
2 tojás,
22,5 dkg vaj vagy margarin,
30 dkg liszt,
1 kávéskanál fahéj,
1 csipet kardamon,
10 dkg cukor,
3 evőkanál rum,
liszt a szóráshoz,
7,5 dkg szárított, cukrozott narancshéj,
7,5 dkg szárított, cukrozott citromhéj,
ezenkívül sütőpapír, fólia, csillag alakú formák, csillagcsöves habzsák.
ELKÉSZÍTÉS:
A marcipánmasszához hozzákeverjük a mandulát, a porcukrot és a mandulaaromát. Lassú tűzőn addig kevergetjük, amíg egy gombóccá összeáll. A narancsot forró vízzel leöblítjük, szárazra töröljük, és a héját lereszeljük. A tojásokat szétválasztjuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A vajat vagy margarint felkockázzuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe gödröt nyomunk. Hozzáadjuk a vajat, a reszelt narancshéjat, a fahéjat, a kardamont, 1 csipet sót, a cukrot, a tojássárgákat és a rumot, majd simára keverjük. Becsomagoljuk fóliába és 1 órára a hűtőbe tesszük. A nyújtódeszkát megszórjuk liszttel és a tésztát 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk rajta, 4-5 mm átmérőjű csillagformával csillagokat szaggatunk, és a tepsibe rakjuk őket. A sütőt 175 fokra előmelegítjük. A marcipánkalaphoz elkeverjük a marcipánmasszát a két tojásfehérjével. Evőkanalanként hozzákeverünk annyi vizet, hogy a massza könnyen spriccelhető legyen. Csillagcsöves habzsákba töltjük és a csillagokra kis kalapkát spriccelünk. Megszórjuk néhány kocka szárított, cukrozott narancs és citromhéjjal. A sütőben 15-20 percig aranybarnára sütjük. A tésztaszéleket összedolgozzuk, és ismét csillagokat szaggatunk ki.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése