Ads 468x60px

Pages

Kürtőskalács

477.
HOZZÁVALÓK:
1 kg liszt,
1 tojás,
3 tojássárgája,
5 evőkanál porcukor,
10 dkg vaj,
3 dkg élesztő,
8 dl tej,
csipetnyi só,
a beszóráshoz:
15 dkg porcukor,
10 dkg vágott dió,
a kenéshez:
15 dkg vaj.

ELKÉSZÍTÉS:
Ezt a tésztát megfelelő eszközökkel parázs felett süthetjük. A kürtőskalácssütő egy kb. 10 cm átmérőjű, és 35 cm hosszú fahenger, amelynek közepén áthalad egy vékony vasrúd, egyik végén egy 10 cm hosszú támasztó-, a másikon egy 60 cm hosszú forgatóvas van. A tűz két szélére téglákat állítunk, ezekre helyezzük a forgatóvasat.
Az anyagokból nagyon jól kidolgozott kelt tésztát készítünk, a megszokottnál keményebbet. Ruhával letakarva 1 órán át kelesztjük. Ezalatt faparázzsal látjuk el a tűzhelyet. A sütőfát bevajazzuk, és a szóráshoz való cukrot és diót előkészítjük.
A tésztából egy kb. 15 dekás adagot kiveszünk, és lisztezett deszkán ujjnyi széles hengert sodrunk belőle. Megszakítás nélkül, csigavonalban, hézagosan a fára csavarjuk. Ujjunkkal lelapítjuk, és a sütőfát parázs fölé két téglára helyezve, állandó forgatás mellett nem túl gyorsan sütjük a tésztát. Amikor már egyenletesen pirulni kezd, kenőtollal olvasztott vajat kenegetünk rá, és teaszűrőn keresztül, porcukorral mindegyik oldalát beszórjuk. A cukor a további sütés folyamán megpirul, és a tészta szép karamellbevonatot kap. A sütési idő kb. 10-15 perc. Ha a közepe erősen pirul, a parazsat a szélek felé húzzuk. Amikor már egyenletesen világosbarnára sült, a sütőfát függőlegesen tartjuk, és deszkára lerázzuk a tésztát. Egyenesen álló kürtőt kapunk. Sütés után a sütőfát pár percig hűtjük, eközbena következő tésztát nyújtjuk.
A tetejét beszórhatjuk cukros dióval, vagy mandulával is. Ez esetben a tésztát a hengeren sütés előtt tojásfehérjével megkenjük, és cukros dióba forgatjuk. Sütés közben vajjal vagy zsírral gyakran locsoljuk. Lassabban sütjük, mint az előbbit, mert a dió hamar megbarnul. A tálaláskor a kürtőskalácsot hosszában kettévágjuk, és kétujjnyi szeletekre daraboljuk, vagy egészben tesszük az asztalra, és ott csavarok mentén a tésztát széttörjük.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése