Ads 468x60px

Pages

Húsvéti kalács

777.
HOZZÁVALÓK:
5 dkg élesztő,
70 dkg liszt,
5 kávéskanál cukor,
langyos tej,
11 dkg porcukor,
10 tojássárgája,
reszelt citromhéj,
1-2 evőkanál rum,
10 dkg vaj,
csipetnyi só.

ELKÉSZÍTÉS:
Készítsünk kovászt 5 dkg élesztőből 10 dkg liszttel, 5 kávéskanál cukorral, és kevés langyos tejjel. 1/2 óráig kelesszük. Kavarjunk habosra 6 dkg porcukrot 5 tojássárgájával, és keverjünk bele 20 dkg lisztet, ízlés szerinti mennyiségű reszelt citromhéjat, 1-2 evőkanál rumot. Végül adjuk hozzá a jól megkelt kovászt. Dolgozzuk ki alaposan, és meleg helyen hagyjuk 1 órán át kelni. Ezután kavarjunk újra habosra 5 tojássárgáját 10 dkg vajjal, és 5 dkg porcukorral. Keverjünk hozzá 40 dkg lisztet, majd a megkelt tésztával együtt dolgozzuk ki jól, miközben csipetnyi sót, és ha szükséges langyos tejet is adunk hozzá. A tésztát legyen kemény. Ezután ismét kelesszük 1 órát, majd lisztezett deszkán formáljunk belőle kerek cipókat. Ezeket kerek, fehér kartonlapokra téve helyezzük a tepsibe. A cipókat kenjük meg vajjal, és újabb 1 órán át kelesszük. Közben kétszer kenjük meg tojással jól. Végül az egyik oldalukon vágjuk be őket egy éles késsel, és közepes tűzön süssük barnáspirosra.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése