Ads 468x60px

Pages

Karácsonyi gyümölcskenyér

655.
HOZZÁVALÓK:
25 dkg aszalt szilva,
25 dkg aszalt alma,
15 dkg mazsola,
1 dl vörösbor,
15 dkg aszalt füge,
15 dkg mandula,
10 dkg mogyoró,
1 citrom reszelt héja,
1 narancs reszelt héja,
1 narancs kifacsart leve,
40 dkg teljes kiőrlésű Graham-liszt,
40 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt,
1-2 teáskanál fahéj,
2,5 dkg élesztő,
csipetnyi őrölt ánizs,
csipetnyi őrölt szegfűbors,
csipetnyi őrölt édeskömény,
2 evőkanál méz,
csipetnyi tengeri só,
liszt,
vaj.

ELKÉSZÍTÉS:
Mossuk meg az aszalt gyümölcsöket forró vízben,töröljük szárazra, majd vágjuk kockákra. Tegyük egy tálba, és adjuk hozzá a bort, és 3 dl meleg vizet, majd áztassuk 3 órán át. 5 dkg mandulát szeleteljünk fel hosszában, és tegyük félre. A maradékot a mogyoróval együtt aprítsuk durvára, és külön reszeljük le a citrom, illetve a narancs héját.
Keverjük össze a kétféle lisztet, formázzunk a közepébe egy mélyedést, és morzsoljuk bele az élesztőt, illetve adjuk hozzá a fűszereket.
A meleg vízbe áztatott aszalt gyümölcsöket szűrjük le, a levét fogjuk fel, és 2,5 deciig pótoljuk ki vízzel. Melegítsük langyosra, adjuk hozzá a sót, a narancs levét, és héját, majd adagonként adjuk hozzá a lisztet. Gyúrjunk belőle rugalmas tésztát, amennyiben szükséges adjunk hozzá egy kevés vizet. A tészta akkor megfelelő, ha már nem tapad az edény falához. Ezután adjuk hozzá az áztatott aszalt gyümölcsöket, a durvára vágott mogyorót, mandulát, és a citrom héját. Dolgozzuk össze alaposan, majd meleg helyen hagyjuk pihenni 1,5 órát, ezalatt kétszeresére dagad. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Lisztezett gyúródeszkán formáljunk belőle 2 hosszúkás cipót, a tetejüket szórjuk meg a szeletelt mandulával. A cipókat tegyük kivajazott sütőformába, és hagyjuk 15 percig kelni. Az előmelegített sütőben, alsó polcon 1-1,5 óra süssük ki. Az oldalát kenjük meg vajjal, majd nyitott sütőajtó mellett, a sütőben hagyjuk kihűlni.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése