Ads 468x60px

Pages

Zserbó klasszik

657.
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
1/2 dl tej,
1 kockacukor,
2,5 dkg élesztő,
50 dkg liszt,
25 dkg vaj,
10 dkg porcukor,
1 tojás,
1 csomag vaníliáscukor,
1 dl tejföl,
csipetnyi só,
a töltelékhez:
30 dkg darált dió,
20 dkg porcukor,
1 citrom lereszelt héja,
30 dkg baracklekvár,
a mázhoz:
20 dkg tortabevonó étcsokoládé,
2 evőkanál olaj.

ELKÉSZÍTÉS:
Langyosítsuk meg a tejet, és keverjük el a kockacukorral és az élesztővel. Futtassuk fel meleg helyen. Morzsoljuk el a lisztet a vajjal, adjuk hozzá a cukrot, az élesztős tejet, a tojást, a vaníliáscukrot, a tejfölt és a sót. Gyúrjuk össze alaposan, és formáljunk belőle egy cipót. A töltelékhez a darált diót keverjük össze a porcukorral, és a lereszelt citromhéjjal. Béleljünk ki sütőpapírral egy 30x40 centis tepsit. A cipót vágjuk 4 részre, és gömbölyítsünk belőlük kis cipócskákat. Lisztezett munkalapon nyújtsuk a tepsi méretére az első cipót, terítsük a tepsibe, és kenjük meg a baracklekvár egyharmadával. Szórjuk meg a cukros dió egyharmadával. Hasonló módon nyújtsuk ki a második cipót is, és az így kapott lapot terítsük rá ez előzőre. kenjük meg a baracklekvár felével, szórjuk rá a cukros dió felét. Erre helyezzük a harmadik cipóból nyújtott lapot, majd a maradék lekvárt és cukros diót. Végül a negyedik tésztalappal zárjuk. Szurkáljuk meg a tetejét egy villával, nyomkodjuk le a széleket, takarjuk le, és hagyjuk 1 órán át kelni. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig süssük, majd hagyjuk kihűlni a tepsiben. A máz elkészítéséhez aprózzuk fel a csokoládét, majd olvasszuk fel meleg vízbe állított lábasban. keverjük simára az olajjal. Öntsük a tésztalap tetejére, és simítsuk el egyenletesen, hagyjuk az egészet megdermedni. Tálalásig hűvös helyen, de nem hűtőben tároljuk. Tálalás előtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt késsel vágjuk körbe a tésztalapot, és szeleteljük tetszés szerinti méretű kockákra.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése