Ads 468x60px

Pages

Balatonszepezdi töltött farsangi fánk

608.
HOZZÁVALÓK:
40 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
2 dl tej,
5 dkg cukor,
1/2 dl rum,
3 cl narancslé,
3 tojássárgája,
reszelt citromhéj,
4 dkg vaj,
csipetnyi só,
a töltelékhez:
20 dkg kemény baracklekvár,
3 tojásfehérje,
a tálaláshoz:
1/2 dl barackpálinka,
10 dkg cukor,
6 dkg dió,
25 dkg barackíz.

ELKÉSZÍTÉS:
A lisztet szitáljuk át langyos helyen. 10 dkg lisztből az élesztővel, 1 dl langyos tejjel, csipetnyi sóval, és 2 dkg cukorral készítsünk kovászt. Amíg a kovász megkel keverjük össze a rumot a narancslével, és a maradék cukorral. Közben kissé langyosítsuk meg. A maradék lisztből a tojássárgákkal, a narancsos rummal, a kovásszal, csipetnyi sóval, reszelt citromhéjjal, és a másik dl tejjel készítsünk tésztát. Dolgozzuk ki hólyagosra, közben apránként adjuk hozzá a felolvasztott vajat. Ruhával letakarva, langyos helyen kelesszük a duplájára. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki 3 mm vastagságúra, és szaggassuk ki. A kiszaggatott fánkok felének a közepére kenjünk egy kevés lekvárt, és kenjük be a szélüket tojásfehérjével. Ezután minden töltött fánkra borítsunk rá egy üreset, és nyomkodjuk össze a széleiket. Letakarva kelesszük ismét. Közben forrósítsuk fel az olajat, vagy zsírt. A fánkok közepét nyomjuk kissé össze, és az alsó felükkel tegyük őket az olajba. Kb. 4-5 percig süssük, majd fordítsuk meg. Vigyázat: az olaj ne legyen túl forró, mert akkor a tészta kívülről gyorsan megsül, miközben belül nyers marad. Egyszerre csak kevés fánkot süssünk, hogy legyen helyük kiterjeszkedni. Ha pirosra sült, csöpögtessük le róluk a felesleges olajat. Tálalás előtt a széleiket kenjük be egy kevés lekvárral, és forgassuk meg őket cukorral elkevert darált dióban. Barackpálinkával hígított lekvárral kínáljuk.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése