Ads 468x60px

Pages

Szent János tortája

588.
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
2 dl tej,
30 dkg liszt,
10 dkg cukor,
5 dkg vaj,
3 dkg élesztő,
1 citrom lereszelt héja,
1 tojás,
15 dkg kandírozott cseresznye és sárgadinnye,
5 dkg fenyőmag,
a marcipánhoz:
20 dkg darált mandula,
20 dkg porcukor,
1 és 1/4 l tej.

ELKÉSZÍTÉS:
Az élesztőt a langyos tejben elmorzsoljuk, összekeverjük a vajjal, a citromhéjjal, a tojással, és 20 dkg liszttel. Alaposan összedolgozzuk, és a maradék lisztet fokozatosan adjuk hozzá. A gyúródeszkát belisztezzük, a cukrot ezen dolgozzuk bele a tésztába. Kivajazunk egy tortaformát, és a tésztát egyenletesen belenyomkodjuk úgy, hogy körben pereme legyen. Meleg helyen, ruhával letakarva megkelesztjük, míg kb. kétszeresére növekszik. Ezután ráöntjük a marcipánt, a tetejét megszórjuk a feldarabolt gyümölccsel, és a fenyőmaggal, majd előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
A marcipán elkészítése: a cukrot a tejjel összekeverjük, és beledolgozzuk a mandulát úgy, hogy sima, lágy, jól kenhető krémet kapjunk.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése