723.
Szalontay Zoltánné, Ilona receptje
HOZZÁVALÓK:
1 kg liszt,
1 kg liszt,
25 dkg margarin,
20 dkg hájzsír,
5 dkg élesztő,
4 tojássárgája,.
2 dl tejföl,
1 dl tej,
1 szűk marék só,
szükség szerint savó,
2 dl aludttej.
ELKÉSZÍTÉS:
Futtassuk meg az élesztőt 1 dl langyos tejben.Öntsük egy keverőtálba a lisztet, és keverjük el a sóval, majd morzsoljuk el a margarinnal és a hájzsírral. Tegyük a közepébe a tojások sárgáját, az élesztőt, a tejfölt, és annyi folyadékot, hogy jó keményre gyúrhassuk. Dagasszuk meg jól, majd tegyük egy kilisztezett tálba, és nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra. A visszamaradt hájzsírral kenjük meg, és hajtogassuk össze. Lisztezzük meg a tetejét, és pihentessük 1/2 órán keresztül hűvös kamrában. Ezt még kétszer ismételjük meg. Az utolsó pihentetés után tegyük lisztezett deszkára, és kb. 2 cm vastagságúra nyújtsuk ki. Egy éles késsel rácsozzuk be a tetejét, és kétféle nagyságú formával szaggassunk belőle pogácsákat. Kézzel minden pogácsát sodorjunk körbe, és tegyük tepsibe. 1/4 órán keresztül pihentessük hűvös helyen, majd kenjük meg a tetejüket tojássárgával. Előmelegített sütőben, takarékon süssük pirosra. A pogácsákat folyamatosan szaggassuk, és tálcákra vagy sütőlapokra rakva pihentessük addig, amíg a sütéssel sorra nem kerülnek. Még finomabb lesz a pogácsánk, ha sütés előtt reszelt sajtot szórunk a tetejére.
Béleljünk ki egy szakajtót tiszta konyharuhával, és tegyük bele a forró pogácsákat. Takarjuk be, és kínáljuk melegen.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése