Ads 468x60px

Pages

Vízenkullogó

443.
HOZZÁVALÓK:
1 dl tej,
2 dkg élesztő,
50 dkg liszt,
10 dkg margarin,
2 tojássárgája,
kevés só,
citromhéj,
2 dl tejföl,
cukor.

ELKÉSZÍTÉS:
1 dl langyos tejben felfuttatunk 2 dkg élesztőt. 50 dkg lisztet 10 dkg margarinnal vagy vajjal elmorzsolunk. Ezt követően 2 tojássárgáját, kevés sót, citromhéjat és 2 dl tejfölt adunk hozzá. Jól kidolgozzuk. Egy tiszta asztalkendőt liszttel meghintünk, és a tésztát lazán belekötjük, hogy elegendő hely maradjon a növekedésre. Fakanál nyelére felfüggesztve, hideg vízzel telt fazékba tesszük, és addig hagyjuk benne, amíg feljön a víz tetejére (kb. 1 óra).
A deszkát cukorral meghintjük, a tésztát ráborítjuk, majd úgy szórjuk meg cukorral, ahogy liszttel szoktuk. Ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, csíkokat vágunk belőle, a közepén megcsavarjuk. Kizsírozott sütőlapra helyezzük, 5 cm távolságra egymástól, és közepesen meleg sütőben világos rózsaszínűre sütjük.

1 hozzászólás:

Kiss Marianne írta...

Minden úgy készül szerintem is, ahogyan itt olvasható. Ám a végén Nagymama megtöltötte a kockára vágott (!)tésztát finom cukros dióval, kis batyut formált belőlük, úgy sütötte meg.

Megjegyzés küldése