Ads 468x60px

Pages

Képviselőfánk

363.
HOZZÁVALÓK:
10 kg zsír,
20 dkg liszt,
5 tojás,
a karamellhez:
20 dkg cukor,
pár csepp ecet,
a vaníliakrémhez:
3 tojás,
6 dkg liszt,
10 dkg cukor,
3,5 dl tej.

ELKÉSZÍTÉS:
Egy nagyobb fazékban felforralunk 2 dl vizet és hozzáadunk 10 dkg zsírt. Ha a zsír elolvadt, egyszerre öntsünk hozzá 20 dkg lisztet és fakanállal addig kavarjuk, amíg összeáll. A tűzről levéve, még forrón adjunk hozzá egyenként 5 egész tojást. Mindegyik tojással külön-külön alaposan keverjük el. Egy zsírozott sütőlapra 6 cm távolságban dió nagyságú halmokat rakjunk. A tésztát pihentessük egy órán át.
A helyes sütés alapvető fontosságú, ezért egyenletesen meleg sütőbe tegyük, és 15 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta összeesik. 10-20 perc után 10 percig csendesebb tűznél ropogósra sütjük. Ha nem sül elég ropogósra a tészta, akkor összeesik. Sütés után a fánk alját levágjuk, belsejét kiszedjük, az üreget vaníliakrémmel töltjük ki. A tetejét meghintjük vaníliáscukorral, vagy karamellbe mártjuk. A karamellbe mártást még a töltés előtt végezzük.
Karamell: 20 dkg cukrot világossárgára pirítunk, hozzáöntünk pár csepp ecetet, ami sokáig nyúlósan tartja. Ebbe mártjuk a fánkok tetejét.
Vaníliakrém: 3 tojássárgáját, 6 dkg lisztet, 10 dkg cukrot habosra kavarunk. Felengedjük 3,5 dl tejjel. Folyamatos keverés mellett keményre főzzük, amíg elválik a lábas aljától. A tűzről levéve még forrón hozzákeverjük a tojások felvert kemény habját.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése