Ads 468x60px

Pages

Szilvás gombóc

400.
HOZZÁVALÓK:
1 kg burgonya,
1/2 kg magvaváló szilva,
35 dkg liszt,
13 dkg vaj vagy margarin,
só,
a nyújtáshoz liszt,
1 mokkáskanál őrölt fahéj,
10 dkg zsemlemorzsa,
a szóráshoz fahéjas porcukor.

ELKÉSZÍTÉS:
Előkészítés: A burgonyát alaposan megmossuk, héjában megfőzzük. Közben a szilvát kimagozzuk.
A burgonyát még melegen áttörjük, gyúródeszkára terítjük, hagyjuk langyosra hűlni. Egy nagyobb lábasba felteszünk főni 5 l enyhén sós vizet, a burgonyához adjuk a lisztet, 3 dkg vajat és egy csipet sót, összegyúrjuk. Lisztezett deszkán 5 mm vastagra kinyújtjuk, és 6x6 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepére 1 szem szilvát teszünk, 1 csipetnyi őrölt fahéjat szórunk, a csúcsokat felhajtjuk, összecsippentjük és a két tenyerünk között gombóccá gömbölyítjük. Óvatosan a forrásban lévő vízbe tesszük a gombócok felét, és miután a víz színére emelkedtek, még tovább 3-5 percig főzzük. Közben a maradék vajon világosbarnára pirítjuk a zsemlemorzsát, a felét egy mélyebb tálba szedjük. A gombócokat szűrőkanállal kiemeljük a vízből, jól lecsepegtetjük, a tálba szedett zsemlemorzsára tesszük, lefedjük, 2-3 perc múlva a fedőt az edény tetejére szorítva laza dobáló-köröző mozdulattal összerázzuk. A maradék adag gombócot is kifőzzük, és abba a lábasba szedjük, amiben a zsemlemorzsát pirítottuk. 2-3 perc múlva ezt is összerázzuk és a tálaló edényben lévő adaghoz tesszük. Megszórjuk fahéjas porcukorral, és azonnal tálaljuk.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése