371.
HOZZÁVALÓK:
50 dkg liszt,
1 tojás,
4 evőkanál vaj,
1 evőkanál ecet,
40 dkg darált mák,
30 dkg porcukor,
1/2 citrom reszelt héja,
só.
50 dkg liszt,
1 tojás,
4 evőkanál vaj,
1 evőkanál ecet,
40 dkg darált mák,
30 dkg porcukor,
1/2 citrom reszelt héja,
só.
ELKÉSZÍTÉS:
A lisztet megszórjuk egy csipet sóval, majd mélyedést készítünk a közepén és beleütjük a tojást. Két és fél dl langyos vízben elkeverjük az ecetet, 1 evőkanál megolvasztott vajjal és a liszthez adjuk. Lágy tésztát készítünk belőle, amelyet addig dagasztunk, amíg sima lesz, és elválik a kéztől, a deszkától. Három egyforma cipóra osztjuk, liszttel megszórjuk, forró lábassal letakarjuk, és fél óráig pihentetjük. Lisztezett kézzel, lisztezett abroszra, papírvékonyságúra kihúzzuk az egyik tésztát. A kihúzott rétest kissé száradni hagyjuk, majd olvasztott vajjal megkenjük, és cukorral, reszelt citromhéjjal ízesített mákot rakunk az egyik oldalára. A tészta széleit felhajtjuk, és az abrosz segítségével feltekerjük. Vajjal kikent tepsibe tesszük. Amikor mind a 3 rúd elkészült, a tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, és forró sütőben kisütjük. A kihűlt rétest ferdén felszeleteljük, és porcukorral meghintve vagy mézzel megcsurgatva tálaljuk.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése