Ads 468x60px

Pages

Mákos-túrós szelet

273.
HOZZÁVALÓK:
2 dl tej,
2 kockacukor,
1 dkg élesztő,
25 dkg liszt,
17,5 dkg margarin,
1 tojássárgája,
2 tojás,
1 vaníliás cukor,
csipetnyi só,
1,5 dl tejföl,
10 dkg mazsola,
3 evőkanál rum,
1 citrom,
25 dkg darált mák,
25 dkg porcukor,
1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj,
50 dkg tehéntúró,
1 zacskó vaníliás pudingpor,
a nyújtáshoz liszt,
1 szem cukrozott cseresznye.

ELKÉSZÍTÉS:
Fél dl tejet meglangyosítunk, elkeverjük a kockacukorral és az élesztővel, meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk 12,5 dkg margarinnal, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a sót és fél dl tejfölt, összegyúrjuk. Letakarjuk, 1 órát kelni hagyjuk. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, meglocsoljuk a rummal. A citromot gondosan megmossuk, szárazra töröljük, a héját lereszeljük, a levét kinyomjuk, átszűrjük. A maradék 1,25 dl tejet felforrósítjuk a maradék 5 dkg margarinnal, hozzákeverjük a mákot, a porcukor felét, a fahéjat és a reszelt citromhéjat, 1 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a mazsolát. A túrót krumplinyomón áttörjük. A 2 tojás sárgáját habosra keverjük a maradék porcukorral, 2 evőkanál citromlével, a maradék 1 dl tejföllel, majd hozzáadjuk a pudingport, Végül óvatosan a tojáshabot. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral. Lisztezett deszkán 3 mm vékonyságú téglalapra kinyújtjuk a tésztát, a tepsibe fektetjük, a széleken peremszerűen kissé felmagosítjuk. Villával megszurkáljuk, egyenletesen elkenjük rajta a mákos, majd a túrós krémet. 1 órán át sütjük, ha nagyon pirul a teteje alufóliával lazán letakarjuk, de át kell sülnie. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, sütőpapírostól vágódeszkára emeljük, és rombusz formájú szeletekre vágjuk. Csillagot formálva tálra rendezzük, a közepét 1 szem cukrozott cseresznyével vidámíthatjuk.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése